Bakalar za N1: CIK je svoj posao jučer završio, sada je sve na Gradu Mostaru

Vijesti 20. jan. 202110:59 > 11:571 komentar
Podijeli:
N1

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 19. januara donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru održanih 20. 12. 2020. godine.

U izjavi za N1 predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar kazao je da je CIK svoj posao jučer završio.

“Ostalo je da još dodijelimo certifikate, teče rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Sada je sve na Gradu Mostaru, statut i ostale aktivnosti”, naveo je Bakalar.

Prema utvrđenim rezultatima najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) imati 11 vijećnika. BH bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” po jedan mandat.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 20. decembra 2020. godine, nakon 12 godina. Nakon 12 godina zastoja, lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović u junu 2020. godine su potpisale Sporazum u kojem je dogovoreno održavanje izbora u Mostaru.

Dogovor je postignut 17. juna, nakon što je Mostarka Irma Baralija 2019. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Vjećnici će dvotrećinskom većinom odlučiti ko će biti novi gradonačenik grada na Naretvi.

Komentari

Vaš komentar