Bakalar za N1 o prijavi protiv Dodika: Vrijeme da se tome stane u kraj

Vijesti 28. jan. 202118:15 > 19:432 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da je lično potpisao prijavu protiv Milorada Dodika koja je poslana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, te da se time želi postići da se tečkim javnim riječima stane u kraj. Očekuje reakciju od Tužilaštva, jer kako kaže - u prijavi su navedeni elementi napada na ženu, kao i napadi koji imaju primjese etničkog karaktera.

“S obzirom na težinu javne riječi koju sebi akteri daju za pravo – nisu nam reakcije neočekivane. Nezadovoljstvo odlukama se problematizira na takav način, riječima koji imaju elemente uvrede, kaznenog djela, što smo i naveli. Umjesto preko žalbi i pravnih lijekova. Kod nas se dešava tako, nije nas iznenadilo”, rekao je Bakalar.

Podsjećamo, Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a, bila je meta verbalnih napada Milorada Dodika u dva navrata.

“Mi smo bili zgroženi, puno smo komunicirali na tu temu i najteže riječi su izgovorene prema njoj. Njoj je bilo najteže. Kvalifikacije su se ponovile, nisu izrečene samo jednom. Taj političar je stao iza svojih riječi, pojačao ih je. To smo naveli. Vidjet ćemo kako će Tužiteljstvo reagovati”, kazao je.

Kod prijave, istakao je Bakalar, tumačen je i provođen zakon onako kako je propisano, a šta sada očekuju od Tužilaštva?

“Ne znam. Reći ću da očekujem reakciju. Vrijeme je da se takvim stvarima stanje u kraj, uvrede koje imaju elemente napada na ženu, koje imaju primjese etničkog karaktera”, naveo je.

Donosimo snimak kompletnog razgovora.

Komentari

Vaš komentar