Bakalar za N1: Politička odluka da CIK ne učestvuje u izmjenama Izbornog zakona

Vijesti 29. apr 202114:49 1 komentar
N1

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a za N1 je komentarisao odluku da članovi ovog tijela ne učestvuju u radu radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH. Kako je Bakalar kazao za N1 - to je politička odluka.

“To je politička odluka. Ona je uzrokovana nezadovoljstvom pojedinih političkih subjekata, sastava SIP-a. Sve je rekla međunarodna zajednica, predstavnici njihovi, bez obzira na potrebu da mi sudjelimo ununtar interesorne grupe – ta odluka je amnestirana pored svih istupa međunarodne zajednice”, kazao je Bakalar.

Bakalar je kazao da će se CIK uključiti u proces izmjena Izbornog zakona onoliko koliko im bude dopušteno.

“Nećemo stati u svom radu. Mi znamo manjkavosti zakona, znamo na koji način bi bilo najbolje unaprijediti izborno zakonodavstvo, radi provedbe izbora, ali i zbog zahtjeva koje je postavila Evropska komisija. Nazočeno je da se izbori provode sukladno evropskim standardima”, poručio je Bakalar.

Bakalar: Kreiramo izmjene Izbornog zakona

Za N1 je potvrdio da CIK radi na prijedlogu izmijena Izbornog zakona, koji će biti njihov zvanični.

“Mi prema Parlamentu možemo inicirati. Ono što kreiramo kao zakonsko rješenje – dostavit ćemo Vencijanskoj komisiji, GRECO-u, da dobijemo i njihovo mišljenje. To ćemo javno publicirati javnosti, akademskoj zajednici, Parlamentarnoj skupštini”, naveo je Bakalar.

U svom radu se neće se doticati stvari koje su političko pitanje, a odnose se na načini implementirana presuda Evropskog uda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, izjavio je.

“Mi ćemo ulaziti samo na one odredbe izbornog zakona koje smatramo manjkavim i koje bi trebalo korigirati, promjene načina imenovanja biračkih odbora, brojanja glasova, brže transmisije izbornih rezultata”, naveo je Bakalar.

“Imamo nadu”

“Izborna povjerenstva objavljuju podatke kasnije nego što imaju politički subjekti. Uvođenje dodatnih mehanizama osiguranja kako bi se spriječile zlouporabe. Dijelovi koji se odnose na zloupotrebu javnih resursa, period za sankcioniranje govora mrženje, tu ćemo intervenirati”, pojasnio je Bakalar.

Bakalar je kazao da ne može prognozirati na kakvu će klimu naići u Parlamentu, ali je kazao da su upravo brojni parlamentarci iskazali nezadovoljstvo izborom pojedinih članova CIK-a.

“Mi imamo nadu da će prijedlog naići na razumijevanje i da će se objektivno sagledati naše sugestije. Pošto imamo praksu da sve što predložimo naiđe na osudu, nismo previše optimistični”, zaključio je Bakalar u razgovoru za N1.

Više informacija o ovoj temi na n1info.com i informativnim emsijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare