Bakir Izetbegović: Išao sam u Brisel da nađem podršku

Vijesti 01. jul 202116:16 > 16:42 10 komentara
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović (N1)

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, kazao je danas u Sarajevu kako je išao u Brisel da pojasni prijateljima kako stoje stvari u državi i da nađe podršku.

Najavili ste kako u BiH dolazi grupa međunarodnih zvaničnika. Šta očekujete od tih sastanaka?

Pozvan sam u nedjelju da se sastanem sa Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom. Mislim da će biti priča o Izbornom zakonu, ali više detalja ne znam.

Hoće li Dragan Čović biti na istom sastanku ili odvojeno?

Vjerujete, mogu samo nagađati. Ne znam hoću li se sastati s njima zajedno ili odvojeno. Gospođu Eichhorst sam vidio u Briselu. Imali smo priliku da se temeljito ispričam o situaciju u BiH.

Šta bi vi od Palmera tražili kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona?

Dobro je da se rezolucijama Evropski parlament očitovao šta misli o stavovima HDZ-a. I šta misli općenito u kojem smjeru Bosna i Hercegovina treba da ide. Recimo član 47. te Rezolucije jasno kaže da se ne bi smjele koristiti presude Evropskog suda za ljudska prava za bilo šta osim onoga što je taksativno, konkretno sadržaj samih presuda. Tako da su pomogli da se znamo u kojem smjeru kretati. To nije kretanje unazad, u dalje segregacije, podjele…

Bakir Izetbegović o zahtjevima HDZ-a

Hrvatska strana, odnosno HDZ ili HNS, traži izmjenu konstrukta država. Faktički traži ustavnu izmjenu. Nije slučajno da je ustavotvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma u Aneksu IV kazao da će se Predsjedništvo sastojati od jednog Hrvata, Bošnjaka i Srbina. Dakle, ne hrvatskog člana, odnosno hrvatskog predstavnika. Zato što ta sva tri člana predstavljaju cijelu naciju. I cijelu državu BiH. Oni su odgovorni svakom čovjeku. Trebaju svojim ponašanjem pridobiti ne samo Hrvate, Bošnjake ili Srbe. To je namjerno tako napravljeno.

Hrvatska strana traži da se to svede na hrvatskog predstavnika. Traže izmjenu konstrukta. Imaju svoje argumente. Više puta sam rekao da ćemo vidjeti šta se tu može uraditi. S druge strane mi smatramo da postoji diskriminacija manjine nad većinom. Konkretno od HDZ koji vrši blokade. Potrebno je osloboditi volju većine kad su u pitanju predstavnički domovi na način da se zaštita konstitutivnih naroda svede isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na način kako je to u RS-u. Oni smatraju da su diskriminisani na jedna način, mi smatramo da smo diskriminisani na drugi.

Ja sam išao u Brisel da pojasnim prijateljima ovu stvar i da nađem podršku za ovaj pristup.

Kako komentarišete non-papere u kojima se poziva na podjelu BiH? Mnogi optužuju Sloveniju da stoji iza toga?

Mislim da Slovenija ima razloga da dokaže da njeni dužnosnici ne stoje iza non-papera. Ona će imati priliku i potrebu da bude vrlo konstruktivna prema BiH.

Presuda Stanišiću i Simatoviću? Vaš komentar?

Presuda je u konačnici dobra. U njoj stoji da je postoja UZP od Miloševićevog režima prema Bosni i Hercegovini. Milošević je umro i ta stvar ne može biti njemu presuđena. Ali jeste dvojici iz srbijanske državne bezbjednosti. Što se tiče presude od 12 godina zatvora – ne može se biti malo kriv za užasne zločine. Broj godina vrijeđa inteligenciju, vrijeđa žrtve, kazao je Bakir Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare