Bakir Izetbegović o Madeleine Albright: Bila je istinski prijatelj BiH

Vijesti 24. mar 202211:04 > 11:05 0 komentara
Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je povodom smrti bivše državne sekretarke Sjedinjenih Država Madeleine Albright izjavio da je ona bila “istinski prijatelj” Bosne i Hercegovine zbog njene borbe da se zaustavi agresija na BiH, te je izjavio svoje saučešće svim građanima SAD.

Madeleine Albright, prva žena koja je preuzela ovu visoku poziciju u vladi SAD i pomogla u vođenju vanjske politike nakon Hladnog rata, je preminula jučer u 84. godini.

“Sa velikom tugom sam saznao za smrt bivše državne sekretke Sjedinjenih Država Madeleine Albright. Pamtit ćemo je kao istinskog prijatelja BiH. Svoje prijateljstvo dokazala je u najtežem periodu za našu zemlju. Njena borba da zaustavi agresiju, a zatim i za pravdu i istinu, ostaje trajno naslijeđe kojim je zaslužila naše duboko poštovanje”, napisao je Izetbegović na Twitteru.

“Njen ljudski i profesionalni angažman učinio je svijet prosperitetnijim i sigurnijim mjestom za život i sigurno će biti inspiracija generacijama koje dolaze. Moje iskreno saučešće porodici, prijateljima, saradnicima i svim građanima SAD”, dodao je on.

Madeleine Albright je bila centralna figura u administraciji predsjednika Billa Klintona, prvo je bila američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a zatim je postala najviši diplomata nacije u svom drugom mandatu.

Zagovarala je širenje NATO-a te se zalagala za intervenciju saveza na Balkanu kako bi zaustavila genocid i etničko čišćenje. Također je nastojala smanjiti širenje nuklearnog oružja i zagovarala ljudska prava i demokratiju širom svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!