Banjalučki olimpijski bazen “pliva” u dugovima

Vijesti 27. sep 202219:41 0 komentara

Računi banjalučke “Akvane”, gradskog olimpijskog bazena, ove bi sedmice trebali biti deblokirani. Grad Banjaluka preuzeo je otplatu više od tri miliona KM duga tog preduzeća prema kompaniji “Novoteks”. Preduzeću koje upravlja i jedinim olimpijskim bazenom u Banjaluci, a jednim od tri u Bosni i Hercegovini, prijetio je stečaj. Prijećeno je i kazneno odgovornima za fiktivne fakture. No, jesu li optužbe za kriminal naprasno zaboravljene?

Šampionske zaveslaje sanjaju mnogi. No, Sarajevo i Banjaluka, a odnedavno i Trebinje, jedini su gradovi u Bosni i Hercegovini koji imaju olimpijski bazen. Ovaj banjalučki posluje u okviru “Akvane” opterećene sa preko 11 miliona KM duga. Uz blokirane račune, neisplaćene plate radnicima, ovdje se trude da korisnici ne trpe.

“Kod nas svakodnevno Lana Pudar trenira, evropska šampionka, nama je čast, curica je top, kaže da sevdje fino osjeća, dočekamo je domainski. Mihajlo Čeprkalo, Miodrag Čavić, Nađa Higl uvijek su dolazili tu puni lijepih utisaka. Trudimo se u ovome svemu da obezbijedimo optimačne uslove za rad”, naveo je Sveto Lazić iz “Akvane”.

Zbog blokiranih računa preduzeća, čak i topla -čista voda može postati luksuz plivačima.

Pored akva parka na otvorenom koji je značajan za rekreativce, gradski olimpijski bazen značajan je za profesionalce. Ovdje treniraju olimpijci, ali i evropski šampioni.

Skoro 70 sunčanih dana, značilo je rekordnu i dobru poslovnu godinu za “Akvanu”. Ali, stare, prema mišljenju mnogih, sumnjive fakture stižu na naplatu:

“Klip kukuruza 3,30 KM, junetina 30 KM, dimljeni losos 44 KM, palmino ulje 58 KM, bačva piva 56 KM – sve bez PDV-a i plaćano 2018. godine i ranije, 200 kg brašna, 170 kg piletine, 9.000 komada malih eurokrema, nabavljalo se po papirima u momentima kada vodeni park gotovo da nije radio”.

“U prevodu 25.000 kiflica, pa to vojsku Azerbejdžana nahrani. Ovo su fiktivni troškovi, ovo je lažno knjiženje, ovo je pokradeno pa se poslije papirima pokrije”, naveo je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

O friziranim narudžbenicama danas malo ko priča. Grad je spreman da ispoštuje sudsku presudu i isplati Novoteksu dug u mjesečnim ratama od oko 70 000 KM.

“Ovom preduzeću je prijetio stečaj”, dodao je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

A prijetila je, ili prijeti i pljenidba imovine, zemljišta, ekskluzivnog u centru Banjaluke. Gdje su se neki već zaigrali, pa iscrtali stambeno-poslovni objekat.

“Iscrpili smo sva rješenja, došli do rješenja koje se zove izmirenje naslijeđenih obaveza od prethodnih uprava. Nadamo se da ćemo u naredna dva dana potpisati spor koji će značiti reporogram obaveza pema tom dobavljaču, te da na taj način nemamo dospjelih obaveza i da račun može da se odblokira”, naglasio je Kresojević.

Vodeni park, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 20 miliona KM, ima akumulirani dug od skoro 12 miliona.

“U ‘Akvani’ samo tobogan nije ukraden”, po stupanju na dužnost isticao je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković. Istražnih provjera mogućih zloupotreba nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!