Banjalučki prevoznici traže povećanje cijene karte

Vijesti 11. mar 202219:44 0 komentara

Rast cijena goriva mogao bi trajno zaustaviti autobuse u pojedinim gradovima. U 5 do 12 stao je javni prevoz u Banjaluci. Protest u znak nezadovoljstva zbog cijene energenata, ali i zahtjeva za povećanje cijene karte.

Banjalučki autobusi stali su na pet minuta. Tek toliko da prevoznici ukažu na nezadovoljstvo, ali uz mogućnost produženja.

Čekanje autobusa na gradskim stajalištima u Banjaluci bi moglo postati sve duže. Prevoznici su danas održali štrajk upozorenja. Petominutni koji bi, kažu, ne budu li uvaženi njihovi zahtjevi mogao postati sve duži i duži. Zbog izuzetno visokih cijena goriva traže povećanje cijene karte.

I to od 15-25% ili subvencije od grada. U suprotnom autobusi bi u Banjaluci u aprilu mogli ostati “van pogona”.

“U ovom momentu mi tražimo da se cjenovnik uskladi i usvoji na Skupštini grada. Razliku od ove cijene sadašnje do tog novog cjenovnika, mi ne sporimo da grad ako ima sredstva u budžetu može da prebaci taj novac i da nam on jednostavno plati to”, kazao je Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS.

“Pa sa ovim trendom cijena to je, kad počnemo kupovati ovo gorivo po ovoj novoj cijeni, to znači i kraj prevoza”, kazao je Goran Starčević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza.

Sada Banjalučani za jednu vožnju na liniji gradskog prevoza plaćaju 1,80 KM. Uz povećanje koje zahtjevaju prevoznici karta bi mogla otići na dvije ili 2,20 KM.

I dok Banjalučani važu snagu novčanika za još jedno moguće poskupljenje iz Gradske uprave različite poruke. Gradonačelnik kaže od zahtjeva prevoznika nema ništa. Predsjednik Skupštine grada, umjereniji.

“Bolje da se ne prave previše pametni, da ne bi imali kontra mjere od strane nas koje im se nimalo neće dopasti. Ovakvo ponašanje prevoznika je nedopustivo, da samoinicijativno odluče da stanu na pet minuta to znači da nisu ispoštovali sve odredbe ugovora, to znači da mi s njima možemo da raskinemo ugovor”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

“Moj je lično stav bio, s obzirom na to da prema prevoznicima možemo ići u dva pravca jedan je poskupljenje karata građanima, koji bih ja u ovom slučaju izbjegao, pokušao da te karte ostanu na onom nivou na kojem su sada. S druge strane da sa prevoznicima, odnosno prema njima idemo sa određenim subvencijama”, kazao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

Ilić je izrazio spremnost da se sa prevoznicima sastane, pa je novi protest odložen, ne bi li i gradonačelnik sjeo za sto. A on nezadovoljan jer su prevoznici prethodno odbili tri sastanka sa njegovim saradnicima. Ova situacija mogla bi dodatno da mu našteti odlaganjem potpunog ispunjenja predizbornog obećanja o besplatnom prevozu za učenike i penzionere. Skok cijena na pumpama poskupio je i usluge taksi prevoznika u Banjaluci, pa je početak vožnje sada 1,70 KM umjesto 1,50 KM, a čekanje po satu je 10 maraka skuplje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!