Banjaluka: Danas ročište o ukidanju pritvora u aferi “korona ugovori”

Vijesti 13. dec 202109:48 0 komentara
N1

Danas će, pred Okružnim sudom u Banjaluci biti održano ročište bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i Slavku Bojiću, direktoru firme “Procontrol”, koji su uhapšeni u akciji koja je sprovedena pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, 15. septembra ove godine, zbog sumnje u višemilionske zloupotrebe u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Odbrana i tužilaštvo će pred Okružnim sudom ukrstiti argumente o ukidanju pritvora osumnjičenima, ali kako saznajemo za Zeljkovića i Bojića je zatraženo određivanje pritvora za dodatna tri mjeseca, o čemu bi morao odlučiti Vrhovni sud.

Prethodnih dana se spekulisalo da su pojedini uhapšeni u aferi “korona ugovori” tražili nagodbu sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske, ali nije bilo zvanične potvrde takvih informacije.

Uz Zeljkovića i Bojića u istoj akciji su uhapšeni i Saša Marković direktor turističke agencije “Travel for fun” i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding”, ali je za njih, prema saznanjima N1, donesena odluka o ukidanju pritvora.

Prije nekoliko dana Dragan Tolimir, advokat Slavka Bojića, obavijestio je javnost o trajno narušenom zdravstvenom stanju branjenika zbog čega je zatražio njegovo puštenje iz pritvora.

Danas u kratkom telefonskom razgovoru za N1 kaže, “pribavljeni su svi dokazi, od Suda očekujem da uvaži činjenicu da nikakvog ugrožavanja javnosti u prethodnom periodu nije bilo”. Najavljuje da će se na ročištu pozvati na nalaz ljekara u kojem stoji da je “postupanje Suda i Tužilaštva prema njegovom branjeniku nehumano”. Ocjenjuje da je u slučaju “korona ugovori” riječ o političkom progonu u kojem, kako navodi, “neko svjesno pokušava od svega da napravi slučaj da bi mogli da to primjenjuju u drugim predmetima”.

Podsjetimo, Branislav Zeljković je, kao kadar Ujedinjene Srpske imenovan za direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!