Baralija: Nemam oraha u džepu, mogla bih drugačije voditi politiku u Mostaru

Vijesti 04. feb 202110:27 > 10:47 0 komentara
N1

Irma Baralija, kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu Mostara, kazala je za N1 da je sastanak sa Koalicijom za Mostar koju predvodi SDA ipak donio neke rezultate. Ona je istakla da su se sastanku odazvale sve kolege, ali da je bilo teško očekivati da se dogovore krucijalne stvari.

Ona je kazala da je razgovarano o načinu glasanja za gradonačelnika, ali da je mnogo nepoznanica i dalje aktuelno. Baralija je kazala da Koalicija za Mostar neće imati ništa protiv da podrži implementaciju presude Sejdić-Finci u Mostaru, odnosno da i Ostali mogu biti kandidovani na izvršne funkcije u Gradskom vijeću Mostara.

“Mi imamo troje Ostalih, koji se ne mogu kandidivati na rukovodeće funkcije, to nije pravedno. Namjera je i želja da se implementira i omogući građanima iz reda Ostalih da se mogu kandidovati. Iz Koalicije su rekli da neće imati ništa protiv”, izjavila je Baralija.

Sa Koalicijom za Mostar su razgovarali i o načinu glasannja za gradonačelnika.

“Ovdje imamo pritisak, stresno je i za vijećnike i iz HDZ-a, a zamislite nas iz opozicije. Ima ovdje kolega koji imaju jednog ili dva predstavnika. Koliko vidim – pritisci su na njima. Znali smo šta se dešavalo 2008. kada se birao gradonačelnik. Bili smo 400 dana bez gradonačelnika. Toliko je trajala trgovina”, rekla je Baralija.

Ona je istakla da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja, i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

“Govorili smo i o javnom glasanju na sjednici u petak, jer važno je da znamo kako je ko glasao. U Mostaru nažalost treba hrabrosti da glasate za gradonačelnike. Kažem nažalost, jer je to daleko od volje građana da biraju. Htjeli smo da razgovaramo da li je moguće da se glasa javno”, izjavila je Baralija.

Ona ne zna da li će se na sutrašnoj konstituirajućoj sjednici uopće doći do tačke izbora gradonačelnika, ali postoji konsenzus da se izabere rukovodstvo Gradskog vijeća.

“Konsenzus postoji da se izabere rukovodstvo Gradskog vijeća. Konsenszus postoji da ćemo se dogovoriti da grad ne bude bez gradonačelnika 400 dana, kao prošli put. Najvažnije je da se krenu rješavati nagomilani problemi”, dodala je gošća N1.

Zlatko Guzin i Mario Kordić, kandidati Koalicije za Mostar i HDZ-a za gradonačelnika, kako je kazala da vjeruje, nisu sigurni da li znaju uopće kako funkcioniše mehanizam kojim oni treba da rukovode.

“Ma koliko bili dobronamjerni, ni kada imate energije i uđete – bojim se da ne sagore brzo, jer iza njih stoje ozbiljne strukture koje imaju iskustva vladanja gradom, iza njih stoje i sumnjive radnje i procesi. Kada krenemo insistirati da se takvi predmeti otvaraju – nisam sigurna koliko će sami moći biti na čelu tih procesa. I jedan i drugi će se suočiti sa realnošću i to će biti bolno”, rekla je Baralija.

Istakla je kako im je minus što tek sada ulaze u politiku, iako su u Mostaru poznati kao kvalitetni ljekari, ugledni ljudi, učitivi i korektni. “Vidjet ćemo kako će se nositi sa svojim strankama”, izjavila je.

Ona je za N1 govorila i o svojim šansama da zauzme mjesto gradonačelnice.

“Da ne vjerujem da imam šanse – ne bih se ni kandidovala. Da ne vjeruje BH blok – ne bi me ni kandidovali i podržali. Govorimo o legitimitetu, mi smo treća najznačajnija struja u Mostaru. HDZ ima 13, SDA 11, mi imamo šest. Nije da nismo snažan blok. Tu je kapital i presude i svega što smo pokušali raditi da se vrate izbori u Mostar. Nemam oraha u džepu. Mogla bih drugačije voditi politiku u ovom gradu, ne bih bila etiketirana od ovih ili onih. Radila bih za građane. Da su izbori direktni – sigurna sam da bih imala više šanse”, zaključila je Baralija.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!