Baralija: U Našu stranku nisam ušla zbog funkcije

Vijesti 17. avg. 202118:37 > 20:34
Podijeli:
Izvor: N1

Nakon što je podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Naše stranke, Irma Baralija je u emisiji N1 govorila o razlozima te odluke, ali i o stanju u ovoj političkoj stranci.

Baralija je na početku razgovora pojasnila zbog čega je podnijela neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednice Naše stranke, a koja je i prihvaćena.

“U pismu ostavke sam dosta govorila o odgovornosti i mislim da je ona presudila u mom slučaju da tako postupim. To je prije svega naravno odgovornost prema mojoj porodici i meni, zatim, također prema građanima Mostara koji su me birali u Gradsko vijeće i na kraju prema Našoj stranci. Kada sam se kandidovala prije dvije godine na mjesto potpredsjednice tada su moje porodične i lične okolnosti bile značajno drugačije. Sada hvala Bogu imam više djece, ali to sa sobom nosi veće obaveze. Tada nisam imala nikakvu političku funkciju kao što je to danas u Gradskom vijeću i imam obavezu i odgovornost prema građanima da radim ‘punom parom'”, ispričala je Baralija.

Našu stranku su u proteklom periodu napustili određeni članovi, zatim je Predrag Kojović podnio ostavku na funkciju predsjednika, pa se u javnosti špekulisalo da li je ova stranka dovoljno jaka da opstane, pa smo upitali sagovornicu da li je njena ostavka uslijedila samo zbog ličnih razloga.

“Ja sam uvijek neko ko polazi od sebe i vlastitim primjerom pokazati kako se određene stvari rade. Dakle, ako ja zbog novonastalih okolnosti nisam u stanju da se posvetim 100 posto funkciji potpredsjednici i poslu koji je pred nama i mislim da je najprirodnija moguća stvar da se pomaknem i da pozovem sve one koji mogu i žele da to učine. Mislim da je to fer i prema nama i Našoj stranci”, navela je.

S obzirom na to da je Edin Forto, trenutni premijer Kantona Sarajevo i jedini kandidat za predsjednika Naše stranke, Baralija je istakla da je sretna što će on preuzeti tu funkciju.

“S obzirom na to da je kroz proces nominacije on bio jedini kandidat koji je nominovan. I u tom smislu, taj demokratski proces koji je bio u skladu sa Statutom je završen. Također, nemam razloga to skrivati, javnost je upućena da postoje određene stvari i procesi u Našoj stranci koji nisu sjajni, ali ne bih rekla da je to alarmantno, zabrinjavajuće i toliko različito od stvari koje se dešavaju u domaćim, pa i stranim strankama. Ali je važno ono što će se dešavati u budućnosti, pri čemu mislim na to da kada Forto izabere svoj novi tim da smo svi uz njega i da nastavljamo s radom. Uopće nije bitno ko je na kojoj funkciji, ja zbog toga nisam ni ušla u stranku već da nešto promijenim. Ja ću raditi u Mostaru i to će ako bude dobro biti reflektovano i na cjelokupnu Našu stranku”, naglasila je Baralija.

Mišljenja je da će Naša stranka preživjeti trenutnu krizu i “stati na noge”.

“Apsolutno sam uvjerena u to, ali mora se raditi mnogo više i u tom smislu je uslijedio niz ostavki i nepristajanje na kandidaturu. Mislim da je ključno ubaciti ljude koji su puni energije i koji se iskreno žele posvetiti i raditi. Mislim da takvih ljudi u Našoj stranci ima, samo predsjednik ih treba prepoznati, okupiti oko sebe i nemam nikakvu sumnju da nećemo preživjeti krizu. Usponi i padovi su sasvim normalni u politici”, kazala je Baralija.

Nakon nekoliko mjeseci od lokalnih izbora, Baralija je istakla da Naša stranka nije zadovoljna trenutnom situacijom u Mostaru.

“Također ima i nezadovoljnih građana, ali se može reći i da je to malo subjektivan osjećaj jer nakon 10 godina čekanja na novu vlast, svaki dan duže je previše. Mi smo u prvih nekoliko mjeseci pokušali da ne budemo previše kritični prema HDZ-u, međutim, kako stvari odmiču, ipak se pokazuje da tu nema realno suštinske promjene, pogotovo nakon načina usvajanja izvještaja propalih preduzeća. Voljela bih da me demantuju, ali koliko vidim prema onome kako se odnose prema silnim milionima koji su potrošeni iz budžeta ne vidim neku razliku”, poručila je Baralija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar