Baralija za N1: U Mostaru se desila jučer lijepa priča, još smo pod dojmom

Vijesti 19. maj 202109:44 > 12:58 2 komentara

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija jutros je za N1 govorila o aktuelnoj situaciji u Mostaru, te političkim relacijiama u BiH.

VICE News snimio je dokumentarac o Mostaru u kojem je istaknuto kako je to podijeljen grad – kako postoje dvije bolnice, dva školska sistema, dvije elektroprivrede. U tom filmu navode: Mostar je podijeljen, a Irma Baralija želi okončati nacionalističku politiku u BiH.

Dokumentarac je jako dobro urađen i ja sam neočekivano završila u cijeloj priči i dobila ulogu. Nisam sigurna ni sama da li sam dostojna načina na koji je to prikazano. Ja se zalažem za demokratizaciju procesa. Mi u Mostaru nismo dugo imali demokratiju, sad je imamo. Održani su izbori, imamo funkcionalno vijeće. Podijeljenost je i dalje prisutna u Mostaru. Na prošloj sjednici smo otkrili da imamo i dva radija koja se finansiraju iz gradskog budžeta; jedan iz jedne, drugi iz druge kulturne ustanove. Nismo bili sigurni da li ispunjavaju svrhu da služe građanima Mostara“, kazala je Baralija za N1.

Poručila je da nosioci funkcija u Mostaru nisu navikli da ih se propituje o njihovom radu, ali sada je tu demokratija.

Moramo raditi na tome da svaka ustanova koja se finansira iz budžeta polaže račune i da se ima uvid na koji način se troše sredstva. Izgleda da mnogi direktori ustanova u Mostaru nisu navikli da ih se propituje jer zaboga nismo tako dugo imali demokratiju. Izvještaji koji su podnosili je vjerovatno bilo samo onako proceduralno i niko nije dovodio u pitanje njihov rad. Veliki naš izazov je sada naučiti i podučiti mnoge direktore i javne ličnosti u ovom gradu koji je njihov posao i odgovornost prema građanima“.

“Lijepa priča”

Baralija je kazala je se u Mostaru jučer dogodila jedna “lijepa priča”, a radi se o početku zatrpavanja jedne od većih ilegalnih rupa.

Jučer se desila jedna lijepa priča; mi smo još pod dojmom a to je početak zatrpavanja jedne od najvećih ilegalnih rupa u Mostaru. To je rupa koja je u samom centru u blizini HDZ centrale. Nastala je tako što su bageri jednog dana došli i počeli iskopavati dvorište koje pripada zgradi i građanima koji su cijeli život živjeli tu. Naša Boška Ćavar je u pravnoj bitci od 2018. godine protiv tih tajkuna koji su došli i počeli kopat. Čini mi se da to nije samo pobjeda Boške Ćavar nego i stanovnika te zgrade kojima će se vratiti dvorište. To je i poruka građanima Mostara koji imaju problem sa ilegalnom gradnjom da je ipak moguće. Nema više prostora za prebacivanja odgovornosti, sada je za svaku funkciju bitno da postoje ljudi koji za nju primaju novac ali i podnose odgovornost“.

Učestvovala je u pisanju Rezolucije, koja ipak nije uvrštena na jučerašnji dnevni red.

“Moj doprinos pisanja Rezolucije je vezan za eskalaciju nasilja prije 15 dana, gdje je grupa navijača izvršila nasilnički čin i dovodila u pitanje imovinu i ugrozila sigurnost u jednom dijelu grada. To nije prvi put da se tako nešto dešava. Nama to ne treba, nikome u ovom gradu. Idemo u susret turističkoj sezoni, mi smo turistički grad; mi komplikujemo stvari i pravimo nesiguran grad. Ja ne želim da živim u takvom gradu”, kazala je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare