Bayer: Uopšte ne znamo šta će Schmidt odlučiti, imamo puno povjerenje u njega

Vijesti 22. jul 202213:05 > 13:12 0 komentara
N1/F.Z.

Zastupnik i izvjestilac CDU u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peter Beyer je nakon niza sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, danas na press konferenciji sumirao zaključke sastanaka.

U fokusu svih političkih razgovora je bila EU perspektiva BiH i integracija BiH u EU.

“Kao što znate ovo je komplikovana tema, ali mi kao političari imamo odgovornost da se posvetimo ovim teškim temama. Kad posmatramo taj proces prije svega posmatramo sve zemlje Zapadnog Balkana. Onda idemo pojedinačno i gledamo pjedinačne napretke zemlja”, kaže Bayer.

U cijelom EU integracijskom procesu kaže “ko se želi pridružiti treba da učini nešto sam da bi se pridružio”. U to spada sa sigurnošću, kada se radi o BiH, kaže, je prevazilaženje disfunkcionalnosti državnih institucija BiH.

“Trebalo bi se railozovati prioriteti kako bi se pridružili EU. BiH kao i ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana, ne samo geografski i jasno pripadaju EU. Kandidatski staus niko ne može dobiti tek tako. 14 prioriteta se mora ispuntit kako bi se postiglo ono što se želi”, kategoričan je Bayer.

Na pitanje za eventualno nametanje Bosnskih ovlasti njegovov stranačkog kolege i visokog predstavnika Christiana Schmidta vezanih za izmejene Izbornog zakona i da je on diskriminatorski, Bayer kaže:

“Imamo potpuno povjerenje u Schmidta kao visokog predstavnika i u ličnost Schmidta koji je dugo godina bio moj kolega u Bundestagu. Ne znamo da li će on primjeniti Bosnke ovlasti”.

Kazao je da je došao prije izbora koji će se destiti 2. oktobra i da je u razgovoriima koje je vodio vidio da je politički utjecaj veliki na dešavanja u BiH i da postoje snage koje trgaju ovu zemlju.

“Želim reći da bih volio da ovdje dođe do demokratkih izbora, da proces bude fer kao i da kampanja bude besprijekorna. Ne žeilm da se izazivaju bespotrebni strahovi bili oni etnički ili vjerski, da se ovdje ne vode borbe snaga. Mi u Njemačkoj i Bundestagu to odbijamo”, zaključio je Bayer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!