Bećarević: Slijedi poskupljenje gasa od 15%, ne zna se hoće li ga biti dovoljno

Vijesti 01. jun 202211:53 1 komentar
N1

Almir Bećarević, stručnjak za energetiku za N1 je kazao da aneks ugovora koji je Energoinvest potpisao sa Gazpromom donosi više pitanja nego odgovora. Jedno od tih pitanja je i da li će Sarajevo tokom zime imati dovoljno gasa.

Naime, Bećarević pita ukoliko je aneks ugovora potpisan do prvog januara naredne godine, da li je upitna naredna sezona grijanja te zbog čega u Energoinvestu šute o cijeni i da li to zapravo znači da će u trećem kvartalu doći do povećanja cijena, pitao je Bečarević.

“Nema dileme šta će se desiti za mjesec dana, obratit će Vladi FBiH za novo povećanje prirodnog gasa. Moja procjena je da će zo povećanje biti minimalno 15 posto”, kazao je Bećarević.

Potpisan aneks ugovora sa Gaspromom, nastavlja se isporuka gasa za FBiH

Također, Bećarević postavlja pitanje da li su kapaciteti zakupljeni kao na prošlogodišnjem nivou kada je Kantonu Sarajevo nedostajalo gasa pa su Toplane morale preći na mauzt. Milion i 200 kubnih metara od prošle godine dnevno nije dovoljno, a Bečarević kaže da ima informaciju da se za ovu sezonu naručilo manje.

“Imam informacije da su kapaciteti manji nego prošle godine”, naveo je Bećarević.

Kada je riječ o zimskom periodu, ako budu nedostatne količine i bude koristio mazut automatski će to utjecati na zdravlje stanovništva, navodi Bećarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare