Bečarević: Večeras cijela Federacija BiH može ostati bez gasa!

N1

Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, kazao je za N1 da ukoliko se danas ne otkloni kvar na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, ili se ne iznađe neko drugo rješenje, cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine prijeti da ostane bez gasa.

Energoinvest, d.d. – Sarajevo je saopćio kako je jutros od 4 sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku čime je poremećen normalan dotok gasa. Otklanjanje kvara je u toku, ali još nije poznato kada će se normalizovati snabdijevanje.

Vezane vijesti

Iz KJKP “Sarajevogas” d.o.o Sarajevo su naveli kako će izvršiti prekid isporuke gasa svim potrošačima koji imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva. “Na taj način bit će stvoreni uslovi da individualni potrošači/domaćinstva i svi drugi koji nemaju mogućnost korištenja alternativnog goriva, što je moguće duže imaju nesmetanu isporuku prirodnog gasa”, dodao je.

Almir Bečarević je naglasio kako se trenutno dešava scenarij na koji je upozoravao mjesecima.

“Zaista imaju dva toka koja vode do BiH. Tačno se zna ko je odlučio da je naš pravac snabdijevanje samo Turski tok. Imamo scenarij koji smo najavili. Znači, ako se ovaj kvar ne sanira u toku dana, ili ne iznađu neke druge mogućnosti za nabavku gasa, moja procjena je kako će do večeras, negdje između 18 i 20 sati, kompletna Federacija BiH ostati bez gasa”, poručio je ekspert.

On je otkrio kako se slična situacija desila i Mađarskoj, kojoj je obustavljena isporuka gasa sa Turskog toka, i ova zemlja je za 20 minuta povećala količinu gasa iz Ukrajine. Za Bosnu i Hercegovinu ne postoji ovakvo rješenje ili, kako je kazao Bečarević, mi taj pravac iz Ukrajine “možemo smatrati zaboravljenim”.

Naveo je kako smo osuđeni da trpimo ovo što se dešava…

“A s druge  strane blokirana je izgradnja južne interkonekcije koja je trebala upravo dovesti do sigurnosti snabdijevanja. Sluha nema i sada. Zbog ovoga doći će do povećanja potrošnje lož ulja što će dovesti do povećanja zagađenja zraka u Sarajevu”, zaključio je za N1 Almir Bečarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare