Bećiragić za N1: Jusuf Nurkić dolazi na okupljanje, reprezentacija je emocija

Košarka 20. jun 202209:11 > 10:25 0 komentara
N1

Prije tri dana košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora nakon što je Vedran Bosnić podnio ostavku. Adis Bećiragić, bivši reprezentativac i vrlo uspješan trener, preuzeo je slektorsku funkciju. Ekskluzivno je govorio za N1.

Bećiragić je bio član reprezentacije BiH devedestih sa Markovićem, Avdićem i Firićem. Karijeru je počeo u Bosni, a najveće klupske uspjehe ostvario u dresu Ulkera, s kojim je bio prvak Turske i igrao Euroligu.

U trenerskoj karijeri vodio je nekoliko turskih klubova, te godinama bio desna ruka Bogdana Boše Tanjevića u stručnom štabu reprezentacije Turske. Bio je i selektor Iraka, a posljednje dvije sezone osvajao je šampionsku titulu Kosova sa ekipom Golden Eagle.

Danas je slektor BiH i svjestan je odgovornosti kada je reprezentacija u pitanju.

“Biti selektor bilo koje reprezentacije je velika čast. Bio sam pomoćnik Tanjeviću u Turskoj, pa u Iraku sam radio. To je jedan drugi osjećaj ili emocija. Ljude ne spaja novac kao u klubovima, reprezentacija je posebna emocija. Uletio sam bukvalno kao padobranac i niko to nije očekivao. Došao sam u Sarajevo zbog privatnih obaveza, ali tu sam. Izdržao je Mujo i gore”, kaže na početku Bećiragić.

Razgovarao je sa Bosnićem u namjeri da ga uvjeri da ostane slektor. Nije uspio i sada vodi selekciju BiH. Kaže da je prije Bosnića upravo on imao ponudu da preuzme Zmajeve.

“Razgovarao sam sa Nenom, Firketom, Avdićem. Bili smo iznenađeni i gledali smo šta možemo uraditi da ga odgovorimo od te odluke da to ne bi trebao uraditi i nije nas zanimalo šta je problem. Uradio je veliki posao i nadao sam se da je omekšao. Iz Saveza su zvali u četvrtak da kažu da se nije predomislio i šta ja mislim. I tako se to desilo. Prije nego je Vedran preuzeo reprezentaciju ja sam dobio poziv i prisato da budem selektor. Dogovorio sam se sa Mirzom Teletovićem, ali neke komponente to nisu htjele. I sada sam opet tu. Neki su ljudi nekada bili protiv toga da budem selektor. Ipak, vjerujem da će biti dobro. Iznenađujuće je da su svi članovi UO došli na razgovor sa mnom i to je znak da više nema loših stvari”, kaže Bećiragić.

Istakao je da će u stručnom štabu od augusta biti i Gordan Firić. Isto tako, kaže da će sa Nenadom Markovićem rakođer rezagovarati da bude dio reprezentacije.

“Mi smo razgovarali sa Gordanom Firićem i prvi period on neće biti s nama. Trenerski staf ostaje isti u ovim kvalifikacijama, a za kvalifikacije za EP Firić će biti s nama. Nadam se da će i Neno Marković biti s nama, ali u svakom slučaju biće od pomoći. Uskoro dolazi u Sarjevo pa ćemo razgovarati”.

“Bosna nas je naučila da se izgradimo kao košarkaši”

Ja sam 1982. godine počeo igrati na Čengić vili košarku, prije 40 godina. Sve sam selekcije prošao u Bosni. Do rata sam igrao i u Čeliku. U ratu sam igrao u Turskoj, Izraelu i onda se opraštam od košarke. 22 godine sam trener. Osvajao sam titule u juniorima i prelazim kao pomoćni trener u prvi tim Ulkera i tu osvajam titulu. Pa onda Glatasaraj i onda u karijeri vodim klubove kao prvi trener. U Turskoj, Iraku, i zadnje dvije godine vodim jedan klub na Kosovu gdje sam napravio veliki rezultat”, kaže Bećiragić.

Adis Bećiragić novi selektor bh. košarkaške reprezentacije

“KK Bosna je u situaciji u kakvoj jeste jer je neko pravio velike greške. Ko je to uradio, ne znam. Sjećam se pune Skenderije i utakmica sa Cibonom, Zvezdom. To što je bilo, bilo je. Treba gledati naprijed i pokušati da se ispravi ako se može ispraviti. Bosni želim uspjeh i ona ima prava nad nama svima. Tu smo učili košarku. Imao sam privilegiju da budem pored Mirze Delibašića, veliki intelektualac. Bilo je tu dosta stvari u kojima sam učio. Rahmetli Mirza me je odstranio zbog lošeg ponašanja na Mediteranskim igrama. Rekao mi je Adise, ovo ti je zadnja utakmica za reprezentaciju. Bio sam kažnjen do vrlo važne utakmice u Švedskoj. Do tada sam sjedio na klupi i gledao utakmice, nije me vratio u Sarajevo jer je bio rat”, sjeća se Bećiragić.

“Čast je da te Boša zove prijateljem”

“Bogdan Tanjević je čovjek koji bi nama trenerima bio putokaz. On je u Turskoj krišom gledao utakmice juniora i gledao mene. Poslije jedne utakmice rekao je: ‘Adise, ti ćeš biti dobar trener’. Onda me je uzeo kao pomoćnika u reprezentaciji. Naučio sam mnogo i dobio priliku da me zove prijateljem. Prije dva dana me nazvao i pričali smo dugo o trenutnoj situaciji u reprezentaciji”, govori Bećirović.

Kaže da neće pretjerano mijenjati roster igrača u kvalifikacijama za SP jer tim ima karakter i da treba na tome nastaviti raditi. Kaže da će se potruditi da i dio svoje košarkaške filozofije nametne igračima i eventualne promjene praviti pred EP.

Nurkić dolazi na okupljanje

“Nurkić će igrati i dolazi 4 . augusta. Da prođemo sljedeću grupu za kvalifikacije do augusta i tu neće biti s nama, poslije da. Nastavljamo nakon toga pripreme za EP i Jusuf će biti tu”, otkriva Bećiragić.

Istako je za kraj da voli agresivnu košarku, presing igru i pametne igrače, što naš tim ima u svojim redovima. Tu igru će potencirati i nadati se da će polučiti uspjehe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!