Bećirović: Ponavljam, Dodik je američki čovjek

Vijesti 10. okt 202218:11 12 komentara
Zijad Bećirović (N1)

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, u Danu uživo ponovio je još jednom stav kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik "i dalje američki čovjek" kazavši kako je lider SNSD-a tražio od SAD-a priznavanje rezultata izbora u utrci za entitetskog predsjednika.

Sinoć u Banjaluci ponovo održan protest građana predvođen strankama opozicije. Danas odluka CIK-a o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS. Da li je ovo očekivani potez?

Nije mi čudno, to je očekivani potez. Postoje osnovane sumnje da je došlo do izborne krađe i prevara. Ko god želi da taj postupak bude transparentan ne bi trebao imati ništa protiv ponovnog brojanja glasova. Ko je pošteno sudjelovao na izborima nema razloga da bude protiv ponovog brojanja.

Može li ovo pokrenuti haos?

Ne bi trebalo da, ono što je pravno utemeljeno, vodi u haos. To je praksa i u drugim državama. Vidite da u Srebrenici Ćamil Duraković nije dobio glasove u svome rodnom selu. Isto tako je bilo prijava i u Zvorniku. Imate poprilično primjera koji se moraju istražiti i da dođe do epiloga. Žargonski rečeno, Jelena Trivić je na mnogim biračkim mjestima pomnožena sa nulom.

Zbog čega vlasti u RS pokušavaju umanjiti veličinu ovih protesta? Vlast uporno insistira na broju od nekoliko hiljada?

Dolazimo do one izreke da treba više vjerovati njima nego vlastitim očima. Jasno je da je broj mnogo veći, na desetine hiljada. Cilj je omalovažiti opoziciju i prikazati je izdajničkom , a cijela karijera Dodika je vezana za Zapad. Ja i sad tvrdim da je Dodik američki čovjek i on je od SAD-a traži da mu priznaju rezultat i izvrše pritisak na CIK da ne bude ponovnog brojanja glasova. Najveća opasnost za Dodika su Trivić i Milan Radović koji ima najbolji ekonomski program i njihov izbor bi bio pobjednički za Republiku Srpsku.

Je li dodatni podstrek opoziciji to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još uvijek nije čestitao pobjedu Miloradu Dodiku? Jesu li poljuljani odnosi između njega i Dodika i Vučića?

Kako znamo, Vučić je pravnik i legalista i jasno je rekao da će sačekati zvanične rezultate. Posebno što su organizovani masovni protesti. Dodik bi sebe najradije poredio sa Vučićem , a on je njegova sušta suprotnost. Vučić pokušava nemoguće – graditi dobre odnose na sve četiri strane. Dodik je pobjedu čestitao samo bjeloruski predsjednik Lukašenko i on je postao teret za Srbiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare