Bećirović: Radi se na tome da se u USK izazove međubošnjački sukob

Vijesti 26. jan 202222:08 > 22:19 5 komentara
N1

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović u Pressingu na N1 je kazao da je Budimpešta kreirala operaciju Kula. "Oni su izabrali to da sruše ekonomski sistem Federacije BiH i da se izazovu neredi, jer treba da se neko optuži za početak rata", istaknuo je.

Podsjetio je da već nekoliko godina u javnosti kruži spis Timotija Lesa u kojem je izdvojeno da su dvije ključne države koje se moraju rasturiti Sjeverna Makedonija i BiH.

“Počelo je sa Sjevernom Makedonijom, da se sruši premijer Zaev. Na osnovu te informacije smo došli do operacije Kula koja se vodi protiv BiH. Sva kampanja u Sjevernoj Makedoniji u toj operaciji bila je usmjerena protiv Zaeva i on se povukao i propao je taj koncept. I srušio je tu operaciju. Makedonija ima više od 160 portala koji su uglavnom nepoznatog porijekla, a skriva se jedna mađarska firma bliska Orbanu. Tamo imaju lažne vijesti. U BiH imate 600 portala. Skoro jedna trećina isto tako radi i sumnjivog je vlasništva. To su aktivnosti koje izazivaju haos”, naveo je naš sugovornik.

Operacija Kula i rušenje ekonomskog sistema Federacije BiH

Zašto je operacija dobila naziv Kula?

“Premijer Federacije BiH je iz Gradačca i oni su pronašli simbol kojeg treba uništiti, a to je kula Huseina-kapetana Gradaščevića. Budimpešta je kreirala tu operaciju. I oni su izabrali to da sruše ekonomski sistem Federacije BiH i da se izazovu neredi, jer treba da se neko optuži za početak rata. Zna se ko su optuženi za prošli rat. Izveli su rudare na ulice i nije bilo nasilja. Sad je prebačen koncept na USK da se tamo izazove sukob. Zato jer tamo žive Bošnjaci, i definitvno će pokazati cijelom svijetu da je BiH neodrživa. I to Dodik stalno tvrdi da je neodrživa. Preko Sj. Makedonije smo došli do tih podataka”, kazao je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Istaknuo je i da Balkan nije interesna sfera Rusije, te da ona ima svoju interesnu sferu.

“To je bivši Sovjetski savez i cilj je da tamo povrati gdje može da povrati svoj utjecaj, ali u svakom slučaju okuplja se neko društvo koje želi da nametne svoja pravila igre”, rekao je Bećirović.

Gdje je Vučić u svemu tome?

“Vučić i doskorašnji premijer Češke Andrej Babiš pašu u svako društvo. Sin Soroša je dolazio u Beograd kao šef fonadcije Otvoreno društvo. Bio je u Tirani. Za njih dvojicu se kažu da pripadaju svakom društvu”, istaknuo je.

Zašto je Dodiku toliko Orban važan?

“Dodik je u takvoj situaciji da se on svima nudi samo da bi se spasio. Tražio je sastanak i sa Schmidtom prije nego je stupio na dužnost. On u takvim situacijama spašavanja samo ulazi u još veće probleme. On nikome nije pouzdan partner, on i dalje radi i sa SAD-om i sa Ruskom Federacijom. Orban je u njemu pronašao lika jer se sa njim sve može dogovoriti”, rekao je.

Oko pregovora Izbornog zakona i dolasku Mathew Palmer i Angelina Eichorst, rekao je da “oni nisu jasno rekli šta je politička agenda njihovog djelovanja, odnosno posredovanje i medijacija u pregovorima o ustavnim promjenama i donošenju Izbornog zakona.

“Mi ne znamo šta je njihov zvanični stav. Oni to ne govore. Te namjere su na fonu Hrvatske demokratske zajednice i toga što želi Čović”, kazao je.

Ima li to veze sa razgovorima o Zakonu o državnoj imovini?

“Naravno da ima. Spomenuit ćemo sporazum sa crkvama i vjerskim zajednicama. Cerić je tada rekao da nema potrebe za sporazumom. I tada nije donešeno u paketu i još uvijek nemamo tog sporazuma. U BiH se sve rješava u paketu, ako se već dešava onda bi bilo dobro donijeti na način da je država vlasnik i da raspolaže tom imovinom, a upotreba i korištenje se daje nižim administrativnim jedinicama”, rekao je, dodajući da se neće dogoditi promjene Izbornog zakona, ili neće sadržajno kako je to predlagao HDZ.

Sudbina Milorada Dodika

Hoće li biti britanskih i njemačkih sankcija?

“Mislim da hoće. Njemačka sada priprema paket za BiH u Bundestagu. To će biti crno na bijelo u Parlamentu. Velika Britanije može najlakše djelovati jer nije članica EU”, naveo je.

Kazao je i da je sudbina Dodikova ona koja se nikome ne bi poželjela.

“To se poredilo sa Nikolom Gruevskim. Njemu su rekli da mora ići svakako u zatvora, ako izazove ratni konflikt, ići će i zbog kriminala i zbog rata. Nešto je slično sa Dodikom”, rekao je Bećirović.

I sada stoji da Čović i Dodik neće biti kandidati na izborima 2022. godine.

“S tim da sada o njihovoj sudbini ne odlučuju oni, nego drugi. Odlučuju centri moći i zna se ko vlada ovim svijetom”, zaključio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare