Bećirović: Ujedinjeni desničari u napadu na BiH, treba se suprotstaviti

Vijesti 12. apr 202114:27 > 17:08 4 komentara

"Inicijativa o rješavanju Izbornog zakona u BiH koju je pokrenula Hrvatska, a u kojoj učestvuju Slovenija, Mađarska, Bugaska, Grčka i Kipar treba izazvati zabrinutost jer dolazi od zvaničnih institucija tih država", rekao je za N1 direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović.

“To je jedan pokušaj da se to riješi u okviru desničarskih krugovi od kojih se neke vlade profašističke. Teške su to riječi, ali ako neka vlada negira jezik i identitet kao što Bugarska radi Sjevernoj Makedoniji, to su fašistički stavovi”, rekao je Bećirović.

Istakao je kako ovo sve može samo usložnjiti situaciju u BiH dodatno, a da je razloga više.

“Hrvatska je presudom Međunarodnog suda presuđena da je učestvovala u međunarodnom vojnom sukobu u BiH i da su njeni kadrovi učestvovali u UZP-u. Tako je sebe u startu eliminrala za bilo kakvo rješenje situacije u BiH. Hrvatska nije dio rješenja već dio problema u BiH. Pokušava zloupotrijebiti svoje članstvo u EU i NATO-u prema BiH. Stalno ističe u desničarskim krugovima u Evropi da je ona branik tzv. islamske prijetenje u BiH, koja je izmišljena”, rekao je Bećirović.

Dodaje kako se takva politika “rušilačka” politika prema BiH nastavila i nakon predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović.

“Slovenija pokušava dio svojih unutrašnjih problema izvesti vani i da se predstavi kao važan međunarodni faktor. Vlada Janeza Janše ističe da je napravila velike iskorake na vanjskopolitičkom planu. Ali po broju video konferencija i sastanaka koje ima ministar vanjskih poslova je nazadovanje. Slovenija nema ugleda ni unutar EU niti međunarodne zajednice. Sada svi pokušavaju ‘soliti pamet’ kada je u pitanju BiH i regija Zapadnog Balkana”, kazao je.

“Slovenija otežala poziciju i nema ugled”

Naglašava kako “više problema imaju svi kod svoje kuće” i to ne samo Slovenija već i Hrvatska i Mađarska.

“Višegradska grupa država. Slovenija je otežala svoju poziciju u zvaničnom Briselu pridružujući se Višegradskoj grupi. Briselska administracija blokira finansijska sredstva na svakom koraku za višegradsku grupu i vladu Janše”, rekao je.

Kaže kako je tu Vlada Viktora Orbana koju ne treba posebno predstavljati. Tu je i Bugarska koja je, ističe, blokirala put Sjeverne Makedonije u EU, a time i zemalja Zapadnog Balkana. Potom slijede, dodaje, desničarke vlade Kipra i Grčke.

“Imamo vrstu ujedinjenih desničara u napadu na BiH. Karakteristično za čelnike tih država su da su bili rigidni komunisti. Janez Janša je organizovao marš omladine 1980-ih do Slovenije do Titovog Drvara. On je rigidni ljevičar poptu staljinista i marksista. Nisu dobili željeni prostor na lijevom političkom spektru i onda su svi morali postati desničari. Meni je lično žao. Glumiti rigidnog desničara 30 godina, to je destruktivno za Sloveniju i može imati posljedice unutar EU i regiji”, rekao je.

Istakao je da je ljevičar bio i Orban, a da je Bojko Borisov bio tjelohranitelj komunističkog diktatora.

“To je plejada ljudi koji mogu biti sve u funkciji održanja na vlasti. Oni sebe smatraju suverenistima koji vode računa o nacionalnim intereseima, a uglavnom se iza svi interesea gdje je puno nacije, vjeru i identietea skriva kriminač. Ovi čelnici su odličan primjer za to. Tu inicijativu treba shvatiti ozbiljno i suprotstaviti joj se unutar okvira institucija EU. Problem je što ona neće biti zvanična. Pitanje predsjedavanja Slovenije EU ne može biti Izborni zakon BiH. BiH su potrebne ustavne promjene, a iz ustava se pronalaze rješenja za izborni zakon. Tu se ne mogu dogovarati dvije političke stranke SDA i HDZ. To nije privatni ustav. Postoji ustavna procedura koja traje godinu dana. Bojim se da zbog epidemioloških mjera se neće moći izvršiti za predstojeće izbore”, kazao je Bećirović.

“Izborni zakon samo prema međunarodnim standardima”

Istakao je kako se ove države pokušavaju prikazati bitnim političkim faktorom te da one ne mogu svoje interese ostvariti, a ne diktirati procese u Zapadnog Balkanu. Pogotovo, dodaje, kada su tu SAD s novom administracijom koja poznaje problem Balkana i ima rješenje za kompleksnu situaciju u regionu.

“To otvara pitanje šta je Zapad radio 30 godina i koliko novaca je utrošeno. Nemamo rješenje ili skromne posljedice. Sve ove zemlje dobijaju više novca od EU nego što uplate u budžet EU. To govori s kakvim problemima se suočavaju te zemlje i pokušavaju se iživljavati nad BiH s tim jednim dijelom političkih kriminalnih struktura u BiH. Ali to nema šanse da se donese jedan izborni zakon koji neće odgovarati međunarodnim standardima. To je u startu promašena ideja, ali joj se treba oštro suprotstaviti bez obzira iz koje države dolazi”, kazao je.

Poručio je kako Borut Pahor nema političku snagu, da je njegova uloga u slovenačkom društvu skormna i nije jaka u EU.

“Ne znam šta on može pozitivno ili negativno donijeti on je estradni tip političara. Možda je to rekao u šali. On nije čovjek koji bi prenosio neke važne poruke. On je za BiH i njenu sudbinu nebitan. Slovenija rizikuje svoje predsjedavanje ulazeći u takve inicijative s Hrvatskom. Ako želi ponuditi rješenje mora imati neutralan stav. I učiniti najbolji mogući korak da se donese odluka da države Zapadnog Balkana grupono postanu članice EU. A ne da se bavi destruktivnim idejama po željama HDZ-a i desničarskih profašističkih snaga unutar EU, pokušava nametnuti rješenje BiH. To što predlaže Hrvatska i ministar Gordan Grlić Radman nema veze s evropskim vrijednostima. To je vraćanje najretrogradnijim idejama Evrope”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare