Begić: Dolaze nam pacijenti koji imaju negativan PCR

Vijesti 19. mar 202119:17 > 19:39 1 komentar
N1

Nakon što su liječnici Univezitetsko-kliničkog centra u Sarajevu istaknuli kako je sve veći broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom i negativnim nalazom PCR testa, istražili smo kako se kod nas trenutno dijagnosticira Covid. U međuvremenu, iz Europe stiže vijest o otkrivanju novog soja virusa, onog francuskog, koji se ne detektira PCR testovima.

Nova varijanta koronavirusa pronađena je u francuskoj regiji Bretanja, a specifična je zbog činjenice da nije detektovan PCR testovima.

“Znači da izbjegava PCR testove što ne znači da je zarazniji niti smrtonosniji. To su sve stvari koje treba provjeriti, za koje treba napraviti istraživanje”, rekao je Branko Rihtman, molekularni biolog.

Stvaranje novih varijanti prirodan je proces jer se virusi vremenom razvijaju kako bi preživjeli, zbog čega se svi na svijetu bore da steknu kolektivni imunitet imunizacijom čime se sužava prostor širenju i mutiranju.

“Tako da je očekivana mutacija ono što je karakteristično je da recimo u Njemačkoj 70 % trenutno testiranih odgovara britanskom soju, još uvijek. Kod nas je bilo potvrda britanskog soja, a ja ne mogu još govoriti o francuskom, to kolege još nisu dokazale”, rekla je Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Trenutno se samo tri varijante smatraju alarmantnim: južnoafrička, brazilska i britanska za koju se predpostavlja da je preuzela dominaciju u Kantonu Sarajevo. Izuzetno brzo se širi, a mijenja i simptomatologiju oboljenja.

“Mi znamo već da je provalentni soj u cijeloj Evropi britanski soj za koji se pokazalo da je i smrtonosniji i da se brže širi”, naveo je Rihtman.

Alden Begić, internist angiolog, na KCUS-u kazala je da pacijenti dolaze kasno.

“Dolaze sa teškim pneumonijama sa niskom saturacijom, dolaze nam pacijenti koji imaju PCR negativan”, dodala je.

No iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu: nije problem u detekciji novih sojeva.

“Svi sojevi koji se trenutačno nalaze u Federaciji BiH se mogu detektirati PCR testovima”, navela je Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Porodični ljekari mogu na osnovu simptomatologije i bez pozitivnog nalaza utvrditi da pacijent boluje od Covida.

“Vaša klinička slika, vaša anamneza, vaš nalaz RTG pluća, vaša laboratorija nama ukazuje, mi kompiliramo sve te nalaze da bi nešto proglasili Covidom, znači nije samo PCR test koji nama daju nama podatke da li ste vi zaraženi ili niste i to trebaju ljudi da shvate”, istaknula je Amela Kečo, direktorica Domova zdravlja KS.

Epidemiolozi ističu dijagnostički PCR je jedini relevantan, ali postoji i klinička potvrda.

“Pacijent se posmatra u cjelini. Taj PCR nalaz jeste dijagnostička potvrda, jedina u dijagnostici, ali u kliničkoj potvrdi služi još par tih znači skrining i testova i pretraga”, rekla je Emina Kurtagić-Pepić.

“Pregledamo, slikamo pluća, sve uradimo medicinske pretrage i onda odredimo da li je hospitalizaciju”, dodala je Elma Vukotić, anesteziologinja u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

Ukoliko se imaju gdje hospitalizirati s obzirom na skromne zdravstvene kapacitete i sve veći broj oboljelih u Kantonu Sarajevo koji je direktna posljedica širenja novog ili pak novih varijanti virusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare