Begić: Hrvatski korpus u RS nema podršku Milanovića

Vijesti 21. sep 202218:34 0 komentara

Ivan Begić, nezavisni je kandidat za predsjednika RS. Teme su kandidatura, očekivanja, pritisci kojima je izložen, ciljevi političkog djelovanja..

“Građanima je bitno da znaju da na zajedničkoj listi za predsjednika odnosno potpredsjednika RS mogu da glasaju za samo jednog kandidata, na toj listi su i Dodik, Trivić i Jovićić, koji ne upadaju u kvotu Hrvata u kojoj sam ja”, pojasnio je Begić.

Rekao je i da je danas dobio neka istraživanja, koja uključuju i njegovo ime.

“Negdje prve brojke govore da ću dobiti 17,8 posto glasova, a procjene su da bi za tu funkciju, na koju ja tipujem, treba 1 posto građana RS”, rekao je Begić.

Osvrnuo se i na mišljenje o lideru HDZ-a Dragana Čović koji je dolazio u Banjaluku.

“Ja sam mu rekao da nije dobro došao. Zašto ne prošetaju Banjalukom bez obezbjeđenja, ne predujiciram na neke sukobe, nego da im građani mogu prići i reći im šta misle u lice”, dodao je.

Koji je značaj potpredsjednika RS, upitao ga je voditelj N1 Dalibor Mrdić.

“Smatram da moji prethodnici nisu učinili ništa da joj daju bilo kakvu ustavnu važnost. Ja ću uz pomoć građanske inicijative vršiti i zakonske izmjene koje moraju da definišu mnoge stvari, poput opoziva predsjednika, biranja mandatara za sastav RS…”, rekao je Begić.

Kroz šalu je rekao da “ako mora birati između Milorada Dodika i Dragana Čovića, bira Dodika.”

“Ne bih odabrao ni jednog. Neka su živi i i zdravi i neka idu u penziju gdje im je mjesto.  Kada govorimo o miješanju Hrvatske, to je evidentno. Evidentno je preko javnog servira HRT, preko podrške Plenkovića, a ono što ja znam da hrvatski korpus u RS nema podršku Milanovića. Vidjet ćemo u narednom periodu kome će ta podrška pripasti. Ja vjerujem da Milanović neće podržati HDZ BiH, on je njima istinski teret, iako im predstavlja  mnoge probleme, oni nemaju drugu alternativu osim Čovića”, kazao je Begić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!