Bektić: Trakavica traje od 2018., jedna grupa napravila “puč” u Sindikatu

Vijesti 16. jun 202118:02 > 21:05 0 komentara

U BiH se građani dijele po raznim osnovama, najčešće političkim, pa se tako dijele i sindikati. Da li zahvaljujući upravo tim podjelama radnici i njihova prava ostaju na vjetrometini, hoće li i kada biti povećana najniža plata u FBiH – za N1 je objasnio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Mevludin Bektić.

“Sama trakavica traje negdje od 2018. godine kada je jedna grupa napravila “puč” u Sindikatu. To je sada previranje interesa i različito gledanje. Apsolutna većina sindikata je bila nezadovoljna održavanjem vanrednog kongresa”, kazao je Bektić.

Moram reći da mi posmatramo s ove strane grupacije sindikata da su svi dobrodošli koji podržavaju rad Sindikata. Bitno je u interesu radnika da se ostvari boljitak i napredak. Mi smo se opredijelili i formirali ESV i dali svoje potpise kako bismo formirali vijeće i dali svoj doprinos u radu sindikata“, ističe Bektić za N1.

Najniža plaća radnika u FBiH je imperativ kao tema, kazao je.

“Održavanjem Kongresa smo kazali da imperativ bude najniža plaća u FBiH kako bi poboljšali materijalni položaj radnika u FBiH.”

Mi smo kazali da ne upisom u Ministarstvo pravde nema ovlaštene osobe koja predstavlja Saveze samostalnih sindikata. Dva mandata gospodina Bajramovića koji nije bio upisan kao ovlaštena osoba za predstavljanje. Postoji jedan politički milje koji čini da je stanje takvo kakvo jeste i niko nije bio imun iz Saveza sindikata na to“.

“Svo vrijeme smo pokušavali iskoristiti da stavimo naglasak na najnižu plaću, nažalost Vlada i poslodavci su učinili da naiđemo na nerazumijevanje. Mi smo ponudili okvir za najnižu plaću u FBiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!