Benjamina Karić i Edin Forto odbili mandate u Skupštini KS

Vijesti 09. nov 202215:24 0 komentara
N1

Danas je održana sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na kojoj je saopćeno da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila dodijeljni mandat u Kantonu Sarajevo. Mandat je dodijeljen Kenanu Magodi. Također, premijer KS Edin Forto odbio je osvojeni mandat za poslanika Skupštini Kantona Sarajevo, a on je dodijeljen Saneli Klarić.

I Kasumović Fuad odbio je osvojeni mandat za poslanika u Skupštini ZDK, a mandat je dodjeljen Naidi Delibašić.

CIK je danas pozvao članove organa vlasti izabrane na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini održanim 02.10.2022. godine, a koji trenutno imaju drugi nespojivi mandat u skupštinama opština, skupštinama grada ili imaju mandat načelnika/gradonačelnika da se što prije opredjele o mandatu kojeg žele zadržati, odnosno da li prihvataju ili odbijaju novoosvojeni mandat.

“Odmah po prijemu Izjave o prihvatanju/odbijanju mandata ili sa dostavljanjem ostavke na ranije osvojeni mandat pristupiti dodjeli zamjenskih mandata, odnosno postupiće u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, navode iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na danas održanoj 83. sjednici, pored ostalog, dodjelila i zamjenske mandate za pojedine organe vlasti a na osnovu izjave o odbijanju mandata ili podnešene ostavke.

Još nije poznato da li će mandate preuzeti gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u Parlamentarnoj skupštini BiH i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u Skupštini KS.

Kako smo ranije objavili, konstitutirajuća sjednica Skupštine KS bit će održana u petak, 11. novembra, potvrdio je to predsjedavajući tog zakonodavnog tijela Elvedin Okerić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!