Benjamina Karić odbila “pruženu ruku” Ljubiše Ćosića

Vijesti 13. apr 202119:03 > 14. apr 2021 11:17 5 komentara

Benjamina Karić i Draško Stanivuković. Nove gradonačelnike, sačekali su stari problemi. Među njima i oni nacionalni. Mogu li mladi političari, koji su se u vrijeme stvaranja etničkih turbulencija i problema, tek rađali, biti dio rješenja za ovu zemlju? I kako će odgovoriti na pitanja monumentalizacije o kojoj nema konsenzusa.

Ko je postavio tablu na Vijećnici ne zna se? Zna se da sintagma srpski zločinci smeta političkim predstavnicima, vlasti, opozicij. Ali i građanima, skoro pola države. Inicijativu za uklanjanje table u Sarajevu pokrenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Benjamina Karić i ploča

“Pored toga što sam gradonačelnik, ja sam i građanin Istočnog Sarajeva. Srbin, pripadnik konstitutivnog naroda. Vrijeđaju me natpisi. Dva natpisa, koji u svom sadržaju, tekstu govore o srpskim zločincima. Takvi natpisi generalizuju i imaju uvredljiv pristup prema jednom konstitutivnom narodu. Ukoliko Sarajevo na zahtjev koji smo im poslali odgovori pruženom rukom, sigurno da je Istočno Sarajevo spremno da ispravlja stvari za koje druga dva konstitutivna naroda smatraju da im nanosi, bol, štetu, da se loše osjećaju…”,  poručuje Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Srajeva.

Po principu – “Ako vi tablu, mi ulicu Draže Mihajlovića”.

Inicijativa “o pruženoj ruci” kolege iz susjednog grada dočekala je mladu gradonačelnicu Sarajeva. Sa jasnim stavom:

“Zaista i dalje stojim pri stavu da u mom mandatu neće biti skidanja ploča. Ja sam rat provela kao jednogodišnja djevojčica. Na prvoj liniji u Lorisu. Meni ljubav prema mom gradu, građanima, poštovanje prema svim strahotama ne dozvoljava da ni reagujem, ni mislim drugačije”, kaže Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Jedni pišu da je doktorica nauka, zbog ovoga, pala na prvom ispitu. Drugi upiru prstom u nazive ulica u drugim dijelovima BiH. Najavljuju se i ustavne apelacije, istovremeno spušta lopta. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra greškom izjavu nove gradonačelnice Sarajeva. Ali ne osuđuje na prvu. Generacija 1991. kojoj pripada Karićeva, i 1993. kojoj pripada Stanivuković, kaže gradonačelnik Banjaluke, treba da gradi budućnost kroz toleranciju..

“Ona je nova u poslu. Kada vam mediji postave to pitanje, nekada ne odgovorite možda onako kako ne mislite. Ja kao neko ko želi da bude tolerantan i vodi miroljubivu politiku to želim da smatram jednom vrstom nepažnje. Mogućnosti da se te stvari poprave, da se u nekom trenutku razmisli. Upoznat sam sa tim natpisima, to treba promijeniti zarad dobrobiti svih nas. To nikome neće naštetiti, samo će koristiti svima. Vjerujem da će ta mlada osoba, koja po biografiji treba da bude široko otvorena prema svima, imati priliku… Da ima mogućnost da popravi tu grešku. Treba dati šansu, nisam da osuđujem na prvu”, smatra Stanivuković.

Razgovor vodi do dogovora

Izazovi i pred novim gradonačelnikom Prijedora. Spreman je kaže da bude gradonačelnik svih. O inicijativama bošnjačkih udruženja za spomenik ubijenoj djeci Prijedora, ali i za druge ideje u vezi monumentalizacije kaže:

“Gdje ima razgovora, ima i dogovora”, jasan je Dalibor Pavlović.

A razgovora će biti između gradonačelnika Banjaluke i Sarajeva. To je prirodno, kaže Stanivuković. Ostaje pitanje da li će na obilježavanje dana Banjaluke 22.aprila pored pozvanih gradonačelnika Beograda i Novog Sada, te nagrađenog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, stići i gradonačelnica Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare