Benjamina Karić u Pragu: Saradnja počiva na historijskim i prijateljskim vezama

Vijesti 15. jun 202116:11 > 16:18 0 komentara
Facebook/Benjamina Karić

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, za svoju prvu zvaničnu posjetu odabrala je Prag, prijestolnicu Češke Republike.

“Moja prva službena posjeta češkoj prijestolnici bila je prilika za ugodan razgovor sa gradonačelnikom dr. Zdeněk Hřibom o saradnji glavnih gradova u različitim oblastima, te otvorenje izložbe o djelima vrsnog češkog graditelja i projektanta, Karla Paržika”, napisala je Karić na svom Facebooku.

Ona je dodala da Saradnja Sarajeva i Praga počiva na historijskim vezama, a navela je još da je Karlo Paržik Sarajevu i Pragu podario mnogo impozantnih građevina i arhitektonskih dragulja koji su zajedničko dobro građana.

Saradnja Sarajeva i Praga počiva na historijskim i prijateljskim vezama. Moja prva službena posjeta češkoj…

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Tuesday, June 15, 2021

Karić je iskoristila priliku da se sastane i sa Martinom Mlinarević, ambasadoricom Bosne i Hercegovine u Češkoj.

“Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način. Naime, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj, i udruženja Lastavica, katedra za arhitekturu ČVUT Prag pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekta Karela Paržika koji je najveći obol svog rada i karijere ostavio u našem glavnom gradu, projektirajući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu.sv Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge. Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovu grobu stoji epitaf “Čeh rodom, Sarajlija izborom”, što je i naziv ove izložbe, napisala je ranije Mlinarević.

Delegacija Grada Sarajeva danas i sutra u službenoj posjeti PraguSarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i…

Posted by Martina Mlinarević Sopta on Sunday, June 13, 2021

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!