Beograd: Huseinu Mujanoviću bivšem pripadniku Armije RBiH 10 godina zatvora

Vijesti 09. maj 202215:12 > 16:19 0 komentara
Ministarstvo pravde Srbije

U ponovljenom suđenju, Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije BiH, osuđen je na 10 godina zbog zlostavljanja srpskih civila.

On je 6. jula 2020. prvostepenom presudom takođe osuđen na 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović je, kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije BiH držao zatvorene oko 30 srpskih civila, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Prema njima je, piše u optužnici, postupao nečovječno, nanosio im je teške duševne patnje, jer im nije obezbijedio minimum uslova za život.

Držao ih je u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dvije ćelije, bez prozora, bez ležajeva i drugog inventara.

U optužnici se, između ostalog navodi, i da su zatvorenici gotovo svake noći morali da slušaju jauke drugih zatvorenika koji su bili premlaćivani u atomskom skloništu, koje se nalazilo u neposrednoj blizini garaža.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mujanović naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište, da se prebijaju i muče, usljed čega je njih šest preminulo.

U optužnici piše i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Po današnjoj presudi, Mujanović ostaje u pritvoru, a u kaznu mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Apelacioni sud u Beogradu u martu 2021. ukinuo je prvostepenu presudu bivšem komandantu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću kojom je osuđen na 10 godina zatvora. Mujanović je i nakon poništenja ostao u pritvoru sve do danas kada mu je presuda potvrđena.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!