Berlinski proces građanima: Priznanje diploma, kretanje s ličnom u regiji..

Vijesti 03. nov 202220:17 2 komentara
N1

Berlinski proces i samit održan danas iznjedrijo je tri važna sporazuma koje su potpisale države Zapadnog Balkana. Putovanja samo sa ličnom kartom u zemlje regije, priznanje diploma za lakše zapošljavanje, samo su neki od važnih dokumenata koje su prihvatile zemlje potpisnice. Sada unutar država treba sve verifikovati.

Sporazumom je omogućeno da se građani kreću bez ograničenja uz pojednostavljen postupak ulazaka, tranzita i krartkih boravaka stanovnika Z. Balkana. Takođe, međusobnim priznanje akademskih kvalifikacija uključuje i pristup tržištu rada u svim državama pitpisnicama. Međusobno prizanje za doktore i stomatologe, odnosno arhitekte, predviša se takođe pristup tržištu rada, a uspostavlja se i jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost porfesionalaca širom regije

“EU je uvijek insistirala na postizanju sporazuma i činjenju napredaka. Treba omogućiti i putovanja preko granice samo uz upotrebu ličnih karata i obostrano priznanje visokoobrazovanih kvalifikacija. Ovo će na konkretan način poboljšati život pojedinaca i dalje približiti region”, saopštio je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

“Regionalna integracija, to je razvoj regionalnog zajedničkog tržišta. Za nas je to jako važan korak ka jedinstvenom tržištu EU. Zato pozdravljam potpisivanje ova tri važna sporazuma. Sloboda kretanja ključna je kako za zajedničko regionalno tržište, ali i za integraciju Balkana u jedinstveno evropsko tržište. Ključ je u ljudima. Da li su to studenti ili profesionalci, oni će gurnuti regiju ka naprijed. Zato je sporazum važan za 18 miliona ljudi koji će se slobodno kretati u regiji”, dodala je predsjednica Evropske komsije Ursula von der Leyen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare