Bery i Muratović za N1: Reakcije nakon prijave silovanja glumice Radulović

Vijesti 19. jan 202118:12 > 18:24 1 komentar
N1

Mnogo reakcija stiže iz Bosne i Hercegovine na prijavu silovanja srbijanske glumice Milene Radulović, a za N1 su komentarisale i bosanskohercegovačke glumice Jasna Ornela Bery i Mona Muratović.

Muratović je za N1 istakla kako želi da se zahvali Mileni, za koju je rekla da je pokrenula lavinu, i da je ona hrabra djevojka koja se upustila u nešto što je opasno.

Ja joj se zaista divim i ima moju apsolutnu podršku i jako je važno govoriti o tome. Mi živimo u državi u kojoj je 20.000 žena silovano, opetovano silovano. Neke su držane kao seksualne robinje i to nije adekvatno tretirano i sanskcionisano. Imamo ozbiljnu traumu kojom se niko ne bavi“, komentarisala je Muratović.

Ovaj čovjek kojeg ona optužuje (Mika Aleksić) je bio čovjek koji je režirao Arkanovu svadbu; mi znamo kako je Arkan orgijao po našoj državi. Jako sam potresena i u kontaktu sam sa svojim kolegicama. Kad počnete otvarati te Pandorine kutije, vidite da je strašno s čim živimo i kako smo uspjele normalno živjeti“, istakla je.

Odgovarajući na pitanje da li je ona imala sličnih situacija kao glumica Radulović, Mona je odgovorila kako se žestoko ograđuje od Akademije, i da je davno, prije 15 godina pokušala nešto ali da nije uspjela.

Moj slučaj je zataškan i ja sam rekla da sam završila s tim, oprostila sam tim ljudima, međutim trauma je ostala. Dok sam studirala, uložila sam žalbu Dekanatu i nisam dobila podršku“, rekla nam je.

Govoreći o inicijativi #NisamTražila kazala je da je vrlo plemenito zamišljena, ali da ne zna koliko će to u realizaciji išta da promijeni.

Stvari se moraju ozbiljno otvoriti. Nemojte pozivati mlade žene da govore svoja iskustva ako niste spremni da ih čujete, da adekvatno reagujete na to“, potcrtala je Muratović.

Glumica i režiserka Hasija Borić u javnom pismu objavljenom na portalu Tačno.net je navela da je Milenin slučaj “podsjeća na one mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu”, tvrdeći da je “dramski studio bio kloaka, leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika”. Borić je navela da je svjedok bila i glumica Ornela Bery koju smo pitali za komentar.

Ja sam bila svjedok toga. Imala sam tad 17 godina i ja sam povukla konsekvence jer nisam pristajala na takve stvari. Neću reći da sam bila pametnija ili mudrija, ali i dan-danas imam izražen životinjski instinkt i intuiciju, tako da nisam trpila te neke stvari, a možda sam imala i sreće, ali sam povukla konsekvence da i dan-danas nisam dobila diplomu dramskog studija jer nisam pristajala na neke stvari“, istakla je Bery za N1.

Od samog polaganja prijemnog ispita mojoj sestri koja je isto glumica su rekli da sam fantastična, da ću dobiti stipendiju i angažman, međutim, pošto sam bila maloljetna jedan od njih, vrlo uticajan, stalno je govorio kad će 2. januar da postanem punoljetna, jer se nije usuđivao prije toga. Ostavljao mi se ključ i govorio je uzmi ga i ja sam se jadala drugom koji je prema meni bio OK, a prema drugima je radio neke stvari, i ja sam se pobunila. Završila sam Filozofski fakultet, ali nisam dobila stipendije. Osobe koje su bivale sa takvima su dobile i angažmane. Manje vas boli kad je to dobra glumica, ali kad ne dobiju one koje ne zaslužuju…ali to je sad druga priča“, istakla je ova glumica.

Bery nam je rekla i da su svi znali šta se dešava.

Sjećam se jedan student je gledajući to nazivao svoje kolegice koje su pristajale na to svakojakim imenima, međutim sankcionisan je on jer je nazivao stvari pravim imenom. Oni čuvaju jedni druge. Živimo u društvu hipokrizije, poremećenih vrijednosti – to je globalni problem“, naglasila je.

Istakla je i da “pored nas i uz nas žive moralne nakaze koje nisu sankcionirane, nisu kažnjene”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare