Bešlagić za N1: Trampističko ponašanje u TK ne može proći

Vijesti 13. jan 202118:43 > 19:22 2 komentara
N1

Zastupnik Naše stranke u skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić, govorio je za N1 o blokadi vlasti u Tuzlanskom kantonu, preporukama iz pisma Valentina Inzka, te usvajanju kantonalnog budžeta.

Kazao je da mu je iz pisma Inzka sve jasno, te da “od nečeg što je bio simbol Tuzle i TK-a, a to je zaštita ljudskih prava, od 1992. u najgorim godinama, danas smo došli na tapet da je ugrožen vitalni nacionalni interes i sve što smo se borili od 1992. na ovamo, pada u vodu.”

“Pitanje vitalnog nacionalnog interesa, prema onom što su određeni poslanici postavili kao uslov, je da to nije zaštita vitalnog nacionalnog interesa, nego je to zaštita ličnog interesa. Ne može biti vitalni nacionalni interes ugrožen ako građanin, ‘ajde da kažemo, poslanik iz jednog  naroda zamijenjuje poslanika iz tog istog naroda. Znači Srbin Srbina, Hrvat Hrvata. To nema nikakvog vitalnog interesa nego se samo radi o ličnom interesu. Ovo je blokirano, jer se poteglo pitanje vitalnog nacinalnog interesa i što znajući da na Ustavnom sudu Federacije ne postoji odjeljenje za pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, istaknuo je Bešlagić.

Jedini odgovor je bio, kako je rekao, da se Skupština obratila Valentinu Inzku.

“I dobili smo jasan odgovor. On implicira da vanredno stanje se nije trebalo uvesti, drugo da većina je napravila određene pogreške u sazivanju sjednice i treća stvar – upozorenje da se vitalni interes ne koristi u smislu sprećavanja osnovnog demokratskog prava u smislu da većina upravlja manjinom. To je jasno kao dan”, rekao je naš sugovornik.

U petak bi se trebalo raspravljati i o budžetu za 2021. godinu, hoće li podržati nacrt budžeta, upitali smo ga.

“Pismo je sugerisalo odluku. Mi smo zatražili smjenu odgovornih ljudi koji su odgovorni za blokadu. Ukoliko se to desi nema nikakvih problema da se prihvati budžet, zakon o izvršenju budžeta, zatim privremenog izvještaja ZZO, i Zavoda za zapošljavanje. Međutim, ukoliko idalje bude trampističko ponašanje, to je izraz koji upravo odgovara Tuzlanskom kantonu, mislimo da će opozicija svojim glasanjem staviti do znanja da jedan takav diktat i diktiranje ne može proći”, zaključio je Bešlagić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare