Besplatni udžbenici za osnovce u HNK

Vijesti 24. aug 202219:12 0 komentara

Sa septembrom rastu i troškovi roditelja školaraca, koji moraju osigurati ne tako malu svotu novca kako bi djecu spremnu poslali u školu. Za roditelje u HNK ove godine olakšica u tom smislu jer su po prvi put osnovcima osigurani besplatni udžbenici. Primjer o besplatnim udžbenicima slijedi i većina kantona u Federaciji.

Iako je osnovno obrazovanje, prema Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH besplatno za svu djecu, u praksi je to daleko od stvarnosti. Vijest da će ove školske godine osnovnoškolci u HNK imati besplatne udžbenike roditelji su dočekali sa oduševljenjem.

“Ja imam jednog dječaka koji ide u peti razred, on ima pet predmeta to nije puno možda nekih 100KM, ali ljudi koji imaju više djece nakupi se toga. To je jako pohvalno, i čula sam da će roditelji morati potpisati da se knjige čuvaju i da se na kraju godine vrate”, kaže Amira Kurtović, roditelj.

Za tu namjenu Vlada HNK izdvojila je 3 miliona KM. U vremenu krize i poskupljenja svih životnih potrepština, na ovaj način poručuju žele pomoći u djelomičnom rasterećenju porodičnih troškova.

“Vlada je tu odluku razmotrila i jednoglasno odlučila da krene u taj proces , u proračunu izdvojila skoro 3 miliona KM upravo za ovu namjenu kako bi svi naši učenici imali besplatne udžbenike i sve ono što je potrebno za njihovo obrazovanje.” kaže Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

A postupak javne nabavke pojedinačno će obavljati škole.

“Mi smo već završili taj postupak, izabrani su najpovoljniji ponuđači i mi kao ugovorni organ moramo sačekati 15 dana da prođe žalbeni period da bi mogli potpisati ugovor i nakon toga ide isporuka, tako da se nadam da će u našoj školi udžbenici biti čak i u prvoj sedmici škole”, kaže Semir Šejtanić, direktor O.Š. Mujaga Komadina

Ipak, u mnogim školama udžbenici bi mogli doći mnogo kasnije, zbog različitih termina objave javnog poziva.

“Postoji objektivna opasnost da djeca prvi mjesec ili dva nemaju knjiga i šta smo dobili? Ništa. Druga problematična stvar je da se podleglo korupciji u udžbenicima, mi nemamo odgovora zašto se u svakoj školi mijenja sistem udžbenika odnosno zašto jedna škola ima jedne a druga škola neke druge udžbenike”, ističe Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH i Skupštini HNK-a

Upravo je to razlog zbog kojeg su pojedini vlasnici knjižara odlučili izbaciti školske udžbenike iz ponude.

“Npr jedan udžbenik Geografije za 4.razred imaju četiri autora i nama to nije jednostavno jer se učitelji u zadnji čas odluče za jedan i sve ostalo što mi nabavimo ostane nama. Pokušavali smo se sa školama dogovoriti koje udžbenike žele pa da te nabavimo ali jednostvno nije išlo i morali smo odustati”, dodaje Ranka Mutevelić, vlasnica knjižare.

Osim HNK, besplatne udžbenike svim osnovcima obezbijedile su Vlade Tuzlanskog, SBK, ZHK i Kantona 10. Vlada Kantona Sarajevo je sa 4 miliona KM osigurala udžbenike za učenike od 5. do 9. razreda, a općine učenicima od 1.do 4. Srednjobosanski kanton će sufinansirati nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, dok će Posavski kanton sufinansirat nabavku udžbenika za osnovce u stanju socijalne potrebe. Vlada ZDK nabavlja knjige za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda, a USK od 1. do 4.

Za banjalučke đake Vlada RS finansira knjige do 4.razreda, a grad Banjaluka od 4.do 9.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke kaže: “To im je potrebno, knjige im olakšavaju ovaj dio kada svoju djecu treba da pripreme za početak školske godine.”

Oko 400 KM roditelji izdvajaju za opremanje jednog djeteta. Komplet udžbenika za pojedine razrede košta oko 200 KM, a tome treba dodati i školski pribor, ruksake, odjeću i obuću. Stoga su članovi zajednice Pomozimo mojoj nevjeri odlučili obradovati socijalno ugrožene učenike.

Više od 400 ruksaka sa kompletnim školskim priborom spremni su ne samo za učenike Mostara nego za učenike sa područja cijele BiH.

“Cilj akcije je bilo da ne gledamo u vjeroispovijest djeteta nego da je dijete u potrebi samo dijete i da je njemu kao i svakom drugom djetetu potrebno da normalno krene u školu”, kaže Jelena Šutić, Pomozimo mojoj nevjeri.

No, zahvaljujući besplatnim udžbenicima , škoslki udar na kućni budžet ove godine bit će nešto manji, iako val poskupljenja nije zaobišao ni školsku opremu i pribor, za koju će roditelji ove godine morati izdvojiti više novca kako bi svojim školarcima nabavili sve potrebno za novu nastavnu godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!