Bevanda o smanjenju PDV-a i akciza: Sve može, samo treba izračunati šta to znači

Vijesti 06. jun 202214:10 > 14:19 0 komentara
F.Z./N1

Prvi korak ka usvajanju državnog budžeta za ovu godinu je načinjen i to na nivou Vijeća ministara BiH te su sada na potezu iduće institucije koje moraju dati konačnu riječ kako bi budžet stupio na snagu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas budžet za ovu godinu te ga uputilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao sljedećoj stanici ka usvajanju.

“Proračun će biti Predsjedništvu, Predsjedništvo će kao ovlašteni predlagač biti predložen Parlamentarnoj skupštini”, objasnio je Bevanda.

Također, Bevanda je kazao da se u budžetu predviđa vraćanje osnovice za obračun plata budžetskih korisnika na nivo iz 2012. godine, jer je, kako je kazao Bevanda, ono što je bilo sa ovom osnovicom rezultiralo je odlaskom kadra te je ilustrirrao podatkom da ima dva odjela  u kojima niko ne radi.

“Mi smo predložili odluku koja je ispravna, zakonita i provodiva. Nema onog elementa nedefiniranih izvora, morate imati definirane izvora. Mi smo jednoglasno usvojili odluku o korištenju dijelu sredstava od korištenja radio-frekventnog spektra za pružanje putem mobilnih pristupnih sustava i ova sredstva su namijenjena SIP-u za finansiranje Općih izbora”, kazao je Bevanda.

Ministarstvo odbrane, ljudska prava i SIPA su uputili zahtjeve koji su odobreni, objasnio je Bevanda.

Kada je riječ o poskupljenjima, Bevanda je kazao da se na Fiskalnom vijeću donose odluke i da, kako kaže, država od toga nema koristi.

“Mogu indirektni porezi porasti 800 posto, marka jedna neće završiti na državnom nivou”, objasnio je Bevanda.

Dok se svi bave Centralnom izbornom komisijom, Bevanda smatra da se trebalo baviti kršenjem zakona o fiskalnom vijeću BiH.

Hoće li doći do smanjenja PDV-a i akciza zbog rasta cijena, Bevanda je kazao:

“Sve može, samo treba izračunati šta to znači”, pojasnio je Bevanda.

Bevanda je to pojasnio na način da treba biti utvrđeno u konačnici šta će to značiti za budžete na nižim nivoima i servisiranje obaveza koji oni imaju poput, kako je rekao, za naknade invalida i postavlja pitanje odakle će se uprihoditi planirani prihodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!