Bevanda: Zašto je BiH prva u Evropi po broju umrlih od Covida 19

Vijesti 21. sep 202118:58 > 19:32 1 komentar
N1

Epidemiologinja Kristina Bevanda, kazala je za N1 da je jako nezgodan podatak da je BiH prva u Evropi po broju umrlih od Covida 19, te da je to stvar kombinacije različitih faktora. Pojasnila je i na šta tačno misli.

“Kad promatramo jedan slijed siromašnije zemlje, koja ima različita druga oboljenja zbog lošijeg standarda života, samim time, ako nam više stanovnika boluje od hroničnih bolesti, nego je u nekim razvijenijim državama, samim tim će podleći ovoj bolesti. Vjerujem da imamo problema unutar funkcioniranja zdravstvenih ustanova, međutm mislim da je zaslužniji ovaj slijed kao što sam rekla”, istaknula je Bevanda.

Kakvi su simptomi kod pozitivnih osoba i kliničke slike kod hospitaliziranih, te da li se ovaj val razlikuje od prethodnog, upitali smo je.

“Ima razlike, ali ne onakve kakve smo očekivali za delta soj, zbog toga smo mišljenja da je dominantnija starija verzija soja, zbog toga što bi se taj delta soj trebao po svim podacima ponašati kao jedna bolest koncetrirana u glavi, dakle glavobolja, nešto temperature… Međutim pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, a ima ga”, navela je, dodajući da  ih kliničke slike podsjećaju na prijašnji val.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare