“Bez crnog scenarija: Otvaranjem Pelješkog mosta Neum ne gubi, već dobija”

Vijesti 20. aug 202209:36 > 10:28 0 komentara
N1

Ekipa N1 televizije realizovala je danas Novi dan iz jedinog bh. grada na moru - Neuma. Razgovarali smo tako sa načelnikom Neuma Draganom Jurkovićem o brojnim temama. Započeli smo priču otvaranjem za promet Pelješkog mosta koji je, prema tvrdnjama Jurkovića samo doprinio Neumu.

Pitali smo Jurkovića da li se obistinio “crni scenarij” da će turisti u tranzitu zaobilaziti Neum i neće ostavljati novce te da li su se smanjile gužve na graničnom prijelazu Klek s obzirom na to da je to bio gorući problem?

“Gužve su se smanjile što nama odgovara, nemamo više opterećenje sa te strane. A kada je riječ o ovim crnim prognozama da ćemo ostati prazni i da će se desiti neke apokaliptične situacije, mislim da nije ni blizu toga. Promet se smanjio za 20 do 30 posto u nekim ugostiteljskim objektima uz magistralnu cestu, ali možemo i vidjeti da oni turisti koji su to planirali i svrate u Neum, a oni koji su u tranzitu svakako prolaze kroz Hrvatsku tako da smo dugoročno dobili, a nismo izgubili”, naveo je Jurković.

Navodi da će otvaranjem Pelješkog mosta Neum dobija, a ne gubi.

“Možda u tom trenutku tih nekoliko dana je sve izgledalo čudno jer smo navikli na velike gužve, a toga sada nema. Međutim, ubrzo se sve to stabilizovalo, smanjili smo gužve koje su zaista bile problem u ljetnim mjesecima, ali smo dobili to što znamo ko će sve doći u Neum i hoće li se obistiniti sve one crne prognoze koje nisu. U narednom periodu ćemo imati program kako da još više privučemo ljudi, ali nije potrebno, Neum je i sada prepun i sve će biti bolje tokom narednih sezona”, ustvrdio je načelnik Neuma.

Osvrnuli smo se i na prolazak velikih brodova ispod Pelješkog mosta. Nedavno je veliki kruzer sa turistima iz Velike Britanije upravo prošao tim dijelom, a na šta su negodovali mještani kao i sam načelnik Jurković.

“Neum je akvatorij i ta površina koju imamo nije toliko velika i nemamo prostora da bismo se mogli baviti različitim vrstama turizma. Ta neka vrsta luke jednostavno ne dolazi u obzir jer smo učinili sve da zaštitimo to područje i želimo se baviti tim održivim turizmom. Zatim vidjeti u ovoj budućnosti da li su naši kapaciteti došli do maksimuma, mislim da jesu i vjerujem da će struka pronaći neke drugačije i inovativnije načine za eventualna poboljšanja. Kako se sada Neum je jedna nova dimenzija i način za privlačenje turista. Neum nikada neće postati luka. Još nismo dobili odgovor ko je dao dozvolu kruzeru da uplovi, ali ćemo istrajati u tome da saznamo sve pojedinosti”, dodao je.

Otvorena je i cesta Stolac-Neum pa smo pitali Jurkovića šta je ovaj bh. grad na moru dobio time?

“To znamo mi stanovnici Neuma koliko su nam se približili svi gradovi koji su nam nekeko izgledali predaleko (Čapljina, Mostar, Sarajevo…). Ovo je jedna nova cesta koja je otvorila jednu novu dimenziju razvoja Neuma, ali i putni koridor za turiste koji idu iz Dubrovnika za Međugorje, Mostar i Sarajevo. Otvorila je mogućnost razvoja neumskog zaleđa, ali i neke druge koje planiramo razvijati. Kada je riječ o ostalim infrastrukturnim projektima, želja nam je da sa turističkim radnicima i hotelijerima vidimo koje su to potrebe turista i kako da unaprijedimo ponudu pa smo u tom smjeru i djelovali”, naglasio je Jurković.

Prije nekoliko dana Neum su zahvatili veliki požari, pitali smo da li je na kraju poznato kolika je ukupna materijalna šteta?

“Mi smo od ponedjeljka stavili van snage odluku o prirodnoj nesreći i 15 dana je rok za prijavu šteta. Štete su zasigurno velike i mislim da 50 do 60 maslinjaka privremeno do trajno uništeni kao i pčelinjaci, međutim i oko 80 posto planine Žabe je uništeno u požaru. U nekih sat vremena je sve otišlo u požaru što su privrednici uzgajali godinama i mi ćemo kao vlast učiniti sve da im pomognemo”, zaključio je Jurković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!