Bez odgovora od Sebije Izetbegović i SDA o njenoj specijalizaciji

Vijesti 24. maj 202119:26 > 22:21 7 komentara
N1

Pitanje vjerodostojnosti diplome generalne direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović postavlja se već neko vrijeme. Sama Izetbegović u svojoj biografiji je ustvrdila da je u ratnim godinama specijalizaciju iz ginekologije, koju je započela u Sarajevu, nastavila u Zagrebu, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. No, tu je informaciju ovih dana demantirao dr. Asim Kurjak. Uslijedile su brojne reakcije.

Ovaj put Asim Kurjak je bio direktan. Sebija Izetbegović nije završila specijalizaciju u Zagrebu, niti joj je on bio mentor. Tri ili četiri sedmice koliko je boravila u Zagrebu ne mogu se podvesti pod školovanje, kazao je Kurjak.

Ona je došla kod nas neposredno pred rat, imala je određene zdravstvene potrebe i ostala je nekoliko, tri ili četiri tjedna u klinici Medicinskog fakulteta Sveti duh u Zagrebu. Mi smo nju uključivali u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala, nije bilo toga“, rekao je Kurjak za Face TV.

Sebija Izetbegović je tvrdila da je specijalizaciju počela 1992. godine u Zagrebu. Tog perioda i posjete Sebije Izetbegović Zagrebu izvrsno se sjeća Muradif Pajt čija je bivša supruga Aida Cviko Pajt studirala medicinu i čiji je mentor bio Asim Kurjak. Napominje, posjete, jer se kao tvrdi, Izetbegović u Zagrebu zadržala svege nekoliko sedmica. Tvrdi i da je krivotvorila rad njegove supruge koja danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tražili smo danas komentar od Sebije Izetbegović, od SDA, čiji je član, tražili i od Medicinskog fakulteta. Jedino odgovor koji smo dobili je od Neđada Mulabegovića, koji je u vrijeme kada je Izetbegović upisala postdiplomski bio dekan Medicinskog fakulteta. Kazao je je za specijalistički ispit odgovorno Federalno ministarstvo zdravstva. S druge strane, da procedure podrazumijevaju uvjerenje o položenim ispitima i indeks sa ocjenama i ovjerenim semestrima, što nije teško provjeriti. Sve to u telefonskom razgovoru, ali pred kameru nije želio.

Nije teško provjeriti, i biće provjereno, poručio je danas Elmedin Konaković, jer po prvi put imao direktne optužbe.

Da li cijela priča koja je ponovno aktualizirana u javnosti ima i ima političku pozadinu, teško je odgovoriti, kaže sociolog Slavo Kukić, no zbog toga treba sve do kraja raščistiti. Institucije moraju završiti svoj posao.

Muradif Pajt je ranije iznosio tvrdnje o krađi i falsifikovanju rada njegove bivše supruge, no nikada ga niko nije pozvao na razgovor, niti je billo kakva istraga provedena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare