Bezbjednosna situacija značajno povoljnija u RS u odnosu na FBiH?

Vijesti 05. jul 202211:04 > 11:10 1 komentar
N1

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu. Ministar Dragan Lukač iznio je najvažnije statističke podatke prema kojima je zabilježen pad kriminaliteta za 2,1% “uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu”.

“Od ukupno 7.062 evidentirana krivična djela 83,9% čine krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na 2020. godinu manje za 2,9%. Smanjen je broj imovinskih krivičnih djela za 4,4%, posebno težih krivičnih djela: KD Teška krađa za 8,3% i KD Razbojništvo za 51,2% a u isto vrijeme je povećana njihova rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu”, navedeno je u izvještaju.

Ministar Lukač je napomenuo da je u izvještajnom periodu izvršeno 13 ubistava, te da je Policija Republike Srpske rasvijetlila i teško zbistvo izvršeno u oktobru 2021. u Nikšiću u Crnoj Gori, kada je ubijeno jedno lice i otuđen novac u iznosu od oko 400.000 eura.

Manji je i broj krivičnih djela protiv polnog integriteta za 25%, kao i broj krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta za 10,5% u odnosu na 2020. godinu.

“Ministarstvo je u 2021. godini, učestvovalo u sprovođenju šest operativnih akcija (od kojih su dvije međunarodnog karaktera) u vezi sa visokotehnološkim kriminalitetom na otkrivanju krivičnih djela: dječije pornografije, prevara u kupovini putem interneta, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara, iznuda, pranja novca, neovlašćenog korišćenja ličnih podataka i drugih krivičnih djela”, stoji u Izvještaju u kojem je navedeno da je otkriveno 146 krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, te da je nadležnim tužilaštvima podneseno 116 izvještaja protiv 153 lica.

Posebno su zanimljivi uopredni podaci o pitanjima bezbjednosti u RS i FBiH koji su sačinjeni na osnovu Izvještaja o radu MUP-a RS u 2021. i Izvoda za Informacije o stanju sigurnosti na području FBiH za 2021. godinu.

“U RS je izvršeno duplo manje krivičnih djela u odnosu na FBiH”, rekao je ministar Lukač oističući kako je u FBiH izvršeno 15.756 krivičnih djela, dok su u RS izvršeno 7.062 krivična djela. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti je za 21.4% veći u RSj u odnosu na FBiH.

Takođe, istaknuto je da je oko 60% manje imovinskih krivičnih djela u RS u odnosu na FBiH.

“Oko 20 puta manje je krivičnih djela razbojništvo i krivičnih djela razbojnička krađa u odnosu na FBiH”, navedeno je uz napomenu da je stopa razbojništava u FBiH za oko 10 puta veća u odnosu na RS.

Oko tri puta manje je krivičnih djela teška krađa u RS, oko četiri puta je manje krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila u odnosu na RS. I krivičnih djela ubistva i ubistva u pokušaju je manje u RS u odnosu na FBiH.

“13 krivilnih djela ubistvo i 18 krivičnih djela ubistvo u pokušaju i sva su rasvijetljena, dok je u FBiH izvršeno 21 krivično djelo ubistvo i 43 krivična djela ubistvo u pokušaju”.

Uz navedeno, oko 35% je manje krivičnih djela protiv polnog integriteta u RS u odnosu na FBiH a i broj krivičnih djela silovanje je veši u FBiH za 15 u odnosu na RS.

Stopa krivičnih djela prrivrednog kriminaliteta je veća u RS nego u FBiH, ali to prema riječima ministra Lukača pokazuje efikasnost u radu MUP-a RS prilikom otkrivanja izvršilaca ovih krivičnih djela.

“Policijski službenici su tokom 2021. u Republici Srpskoj zaplijenili 493.771 kg i 1.994 komada različitih vrsta opojnih droga, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine zaplijenjeno oko 103,7 kg i 10.443 komada različitih vrsta opojnih droga”, navedeno je, a posebno je naznačeno kako je otkrivenost zloupotreba opojnih droga veća u Republici Srpskoj nego u Federaciji Bosne i Hercegovine, “što pokazuje veća stopa ovih krivičnih djela u RS, 179,3 u odnosu na FBiH 82,4.

Istaknuto je i kako je u RS oko četiri puta manje prekršaja narušavanja javnog reda i mira nego u FBiH. Na putevima RS dogodilo se 9.937 saobraćajnih nezgoda, što je duplo manje u odnosu na FBiH gdje su se u 2021. godini dogodile 20.494 saobraćajne nezgode.

“Broj smrtno stradalih i povrijeđenih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine je 6.767, i duplo je veći u odnosu na Republiku Srpskoj gdje je taj broj 3.211”, istaknuto je uz napomenu i da je u Federaciji Bosne i Hercegovine smrtno stradalo 155 lica, dok je na putevima u Republici Srpskoj smrtno stradalo 101 lice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare