Bh. dijaspora u SAD: Schmidt nije osoba koja razumije moć i odgovornost OHR-a

Vijesti 26. feb 202116:14 > 17:282 komentara
Podijeli:
Office of the High Representative
Izvor: N1

Udruženja koja okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama obratila su se državnom sekretaru Antonyju Blinkenu izražavajući “duboku zabrinutost” nominacijom njemačkog kandidata Christiana Schmidta za poziciju novog visokog predstavnika u BiH, upozorivši kako bi Nijemac mogao “udaljiti zemlju od mjesta unutar zajednice zapadnjačkih demokracija gdje zemlja s pravom pripada.”

U pismu koje je adresirano na ured državnog sekretara u State Departmentu, a koje potpisuju Savjetodavno vijeće BiH, Bošnjačko-američka asocijacija države Iowa, Bosansko-američki institut za genocid, i Bošnjačka zajednica države Georgia, naglašava se kako je imperativ za bilo kojeg budućeg Visokog predstavnika da preuzme dužnost s “jasnom proreformskom i pro-euroatlantskom agendom – u skladu s odlukama BiH Parlamenta – i jasnom formulom kako postići ove ciljeve.”

Prema njihovom mišljenju, njemački kandidat ne zadovoljava taj kriterij.

“Kao predstavnici bosansko-američke dijaspore širom Sjedinjenih država, ne smatramo da je Schmidt pokazao viziju, kapacitet, ili volju da unaprijedi kredibilne reformski orijentirane politike za BiH. U nastojanju da udovolji snagama segregacije i secesionista u BiH – kao i njihovim dobrotvorima u Zagrebu, Beogradu i Moskvi – Schmidt će samo udaljiti zemlju od mjesta unutar zajednice zapadnjačkih demokracija gdje zemlja s pravom pripada”, upozoravaju predstavnici udruženja.

Posebnu zabrinutost izražavaju naspram navoda da su Schmidt i njegovi nadređeni u Berlinu prije svega pokušail da pridobiju naklonost Kremlja za kandidaturu, čak i prije pristanka zemalja Quinte.

“Rusija predstavlja izravnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kategorički odbacujemo svaki pokušaj udovoljavanja Vladimiru Putinu na štetu legitimnih demokratskih i euroatlantskih težnji većine bosanskog stanovništva. Podržavajući Schmidta, SAD bi dozvolio Putinu da dodatno zadire u regiju. Alarmantno je i to što je Schmidtova politička stranka – Kršćansko-socijalna unija (CSU) – vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u, krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i BiH. Zapravo je Schmidt od HDZ-a primio Orden Ante Starčevića, nagradu koja je dodijeljena i osobama optuženim i osuđenim za ratne zločine”, podsjetili su iz udruženja.

U pismu se dalje ističe kako Sjedinjene države ostaju glavni prijatelj i saveznik BiH, na čemu bh. dijaspora izražava veliku zahvalnost.

“Bosansko-američka dijaspora posebno cijeni vodstvo predsjednika Bidena u pomaganju okončanja genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u BiH. Iako je postignut značajan napredak od kraja rata, Ured visokog predstavnika ostaje ključni institucionalni stup u demokratskoj transformaciji BiH. Ovu važnu ulogu mora zauzeti pojedinac koji razumije moć i odgovornost ureda i neko ko je spreman iskoristiti ga za uspostavljanje pravednog, pravičnog i odgovornog ustavnog režima za sve Bosance”, naglasili su, dodavši kako vjeruju da “Christian Schmidt nije ta osoba.”

“Iznad svega, očekujemo da bude jasno kako će se OHR nositi s onima koji podrivaju vladavinu prava i nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Bilo koji visoki predstavnik koji ne želi snažno braniti centralni cilj Daytonskog mirovnog sporazuma – očuvanje državnosti BiH – uključujući i putem bonskih ovlasti, ne ispunjava uvjete za tu poziciju”, navodi se u pismu.

Na kraju se još ističe kako ova udruženja također predviđaju post-OHR fazu BiH, ali tek nakon ispunjenja 5+2 ciljeva i kada BiH postane punopravna članica euroatlantske zajednice.

Komentari

Vaš komentar