BH-Gas: Fakturu Gazpromu izmirit ćemo za 30 sekundi

Vijesti 06. maj. 202108:55
Podijeli:
Izvor: N1

BH-Gas želi javno i transparentno da upozna javnost da saopćenje Energoinvesta ne odgovara istini i potpuno dezavuiše javnost, saopćeno je jutros iz ove kompanije.

Kako je navedeno, BH-Gas će u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema Gazprom Exportu i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom.

”Jedina neplaćena faktura je za mart mjesec i ista je dospjela za plaćanje prije 5 dana.  Energoinvest svjesno zanemaruje činjenicu da je BH-Gas predložio i prelazno rješenje koje je Energoinvest odbio. BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i da Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih posljedica u čemu BH-Gas ne želi niti da slučajno učestvuje”, navedeno je u saopćenju.

Iz BH-Gasa navode da Energoinvest ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta i time onemogućava BH-Gas da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine.

”Ovo je pravno nasilje koje provodi Energoinvest i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja. 

Mjesecima smo upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će Energoinvest samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo. Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter Transportgas Srbija dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je Energoinvest trebao raskinuti.

Energoinvest i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju BH-Gas da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a BH-Gas će fakturu Gazpromu izmiriti za 30 sekundi samo da Energoinvest dostavi tu fakturu, ali ne žele’‘, istakli su iz BH-Gasa uz molbu institucijama da se uključe u rješavanje problema.

Energoinvest kao Snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBIH jučer je obavijestio javnost, potrošače i korisnike prirodnog gasa u Federaciji BiH, da će od petka 07.05.2021 godine u 06.00 h doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH, saopćeno je jučer.

Saopćenje pogledajte na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar