Bh. građani mogu poslati iskustvo liječenjem kanabisom – u svrhu legalizacije

Vijesti 16. jun 202212:18 0 komentara
Pixabay

Pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe ponovo je aktualizirano. Ovaj put na drugačiji način.

Državni zastupnik Saša Magazinović (SDP) već nekoliko godina radi na legalizaciji kanabisa u svrhe liječenja. Iako načelno nema onih protiv, proces ne napreduje.

Proces bi danas mogao dobiti drugu dimenziju, s obzirom da je građanima otvorena mogućnost slanja ličnih iskustava u borbi protiv teških bolesti, a u kojima im je pomoglo upravo ulje kanabisa. Njihove priče će završiti ispred državnih parlamentaraca i ministara.

“Svoja iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje pošaljite na mail: [email protected]  – sa vašim imenom ili anonimno, ako tako želite. Mi ćemo sva vaša iskustva objediniti u jedan dokument, objaviti ga (poštujući anonimnost kada to zatražite) i dostaviti nadležnim ministarstvima, ali i mojim kolegama zastupnicima u Parlamentu BiH, kako bi ih podsjetili o kakvim problemima i posljedicama govorimo kada tražimo legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa”, napisao je Magazinović na Facebook nalogu.

Magazinović se u ovaj proces upustio prije nekoliko godina potaknut iskustvom mladog glumca Irfana Ribića, koji se sa multupla sklerozom uspješno borio zahvaljujući upravo ulju kanabisa.

“Znate da godinama Irfan i ja radimo na aktualiziranju ovog pitanja i okupljanju donosilaca odluka, zastupnika, entitetskih ministara zdravlja, predsjedavajućeg Vijeća ministara i državnih ministara sigurnosti i civilnih poslova i brojnih drugih osoba u vezi pitanja za koje svi tvrde da se slažu. Naučna istraživanja u proteklih dvadeset godina nude čvrste rezultate koji pokazuje da upotreba kanabisa olakšava niz različitih simptoma – uključujući bolove, anksioznost, nesanicu. Ulje kanabisa koriste ljudi oboljeli od teških malignih oboljenja, multiple skleroze, epilepsije, reumatoidnog artritisa i drugih”, pojasnio je Magazinović.

Zakljkučuje kako bi regulacija ovog pitanja u Bosni i Hercegovini značila ne samo omogućavanje adekvatne pomoći velikom broju ljudi, ljekarsku podršku u procesu liječenja, nego i zakonski uređeno tržište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!