Bh. građani o prazničnoj euforiji za vrijeme poskupljenja: Biće skromnije

Vijesti 21. dec 202119:03 0 komentara
N1

Praznici su uveliko tu. Ulice u gradovima širom BiH već su u znaku nadolazećih datuma radosti. One svjedoče da pozitivan duh, uprkos svemu, nije nestao.

Šarolika je slika Sarajeva pred praznike. Kiti se grad, kupuju se pokloni, hrana za trpezu, planiraju putovanja oni sa malo dubljim džepom.

Ipak mnogi se pitaju kako priuštiti ovogodišnje praznovanje s obzirom da je val poskupljenja ispraznio ionako prazne džepove građana.

O tome smo danas pričali i sa građanima Sarajeva.

“Šta da Vam kažem, uvijek sam optimista, ali evo iza rata stalno, biće nam biće bolje a ustvari nije nam bolje”, primjećuje Sarajlija.

“Bila sam upravo u šopingu, tražila sam ono najjeftinije što mogu sebi trenutno priuštiti”, komentar je Sarajke na prazničnu atmosferu.

“Pogotovo sad kad su praznici, uvijek se kupuje na sniženjima, sad je sve poskupilo tako da se sniženja uvijek ganjaju”, saglasna je njena kolegica.

“Ja kupujem isto, to je ono kako sam navikao tako i radim, mislim evidentno je da poskupilo, evidentno je da su plate male, evidentno je svašta nešto, ali đaba je kad si navikao, ne jede pitu ko ima nego ko je naučio”, komentar je jednog od Sarajlija s kojim smo razgovarali.

Banjalučani: “Skupo je sve”

I u drugim gradovima slična situacija, praznična euforija uz priperme za slavlja. Banjalučani kažu, mnogo je skuplje ali trpeze neće trpiti.

“Biće skromnije , ali biće opet svega”, poručuje nam Banjalučanka.

“Cijene su nikakve. Skupe su, skupo je sve”, primjećuje još jedna Banjalučanka, a na pitanje može li se slaviti sa takvim cijenama, kaže kako ipak može.

“Sad je sve skuplje samo mi to i ne primjetimo toliko kad kupujemo na više, tek kad dodjemo kući sa računom vidimo koliko je šta otišlo”, poručuju nam.

Mostarci: “Cijene neprimjetno porastu”

Mostarci se pripremaju za proslave, doček rodbine i prijatelja, ali uz neizvjesnost kako će biti narednih godina.

“Šta ću kad nema penzije još, nemoj me Boga ti”, govori Mostarka. Na pitanje kako joj se čine cijene ove godine dodaje “i ne gledam, samo ono što moram.”

“Cijene nekako neprimjetno porastu tako da mi se prilagođavamo, vrlo moguće da nastavljaju rasti ali eto šta ćemo, valjda i plate počnu rasti”, nada se još jedna Mostarka.

Ovisno o mogućnostima, građani će praznike svakako obilježiti, iznova se nadajući da će vrijeme s onu stranu praznične gradske kozmetike donijeti više uma i duha, prosperiteta i zajedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!