Bh. građani više ne trebaju “razlog” ulaska u Hrvatsku; potvrde ostaju na snazi

Vijesti 08. apr 202208:27 0 komentara
DENIS LOVROVIC / AFP

U susjednoj Hrvatskoj se od subote ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere, dok na snazi ostaje samo obaveza korištenja maski u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Također, dok se za državljane EU ukida obaveza predočavanja COVID potvrda pri ulasku u ovu zemlju, za ostale građane ta odredba ostaje na snazi.

Promjena koja vrijedi za putnike iz trećih zemalja (među kojima je i Bosna i Hercegovina) jeste da više neće biti potrebno da navode razlog dolaska, no ostaje odredba o dopuštenom ulasku u Hrvatsku uz posjedovanje određene potvrde – one o vakcinaciji sa dvije doze cjepiva protiv koronavirusa, dokazu o prebolovanoj bolesti ili uz negativan PCR test.

Šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Dabor Božinović izjavio je na konferenciji za novinare da se od petka u ponoć gotovo sve mjere stavljaju van snage i da će se građani moći okupljati bez ograničenja.

“Važit će tek preporuka za korištenje maski za lice, ali to će biti individualna odluka pojedinca, a nenošenje maski više neće biti predmet sankcionisanja”, dodao je Božinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!