Bh. naučnica za N1: Ne trebamo se plašiti robota, ali neki poslovi će nestati

Vijesti 26. sep 202221:40 2 komentara
N1, Izvan okvira

Jasminka Hasić Telalović, doktorica kompjuterskih nauka, programerka i univerzitetska profesorica govorila je u programu N1 televizije o aktuelnim temama u naučnim oblastima koje istražuje.

Demistificirala je pojam ‘vještačke inteligencije’, naglasivši da nema potrebe da strahujemo od nje. Rekla je da vještačka inteligencija predstavlja ono što čovjek proizvodi:

“Iz naših želja proističe taj produkt. Važno je da u istraživanju vodimo računa o etičkim principima, humanim principima koji će odgovoriti na potrebe društva”, rekla je Hasić Telalović koja je magistrirala kompjuterske nauke na Univerzitetu Brown u SAD, a doktorirala inženjerstvo na Univerzitetu Warwick u Velikoj Britaniji.

Govorila je i o robotima te strahovima o tome da će roboti zamijeniti čovjeka.

“Ne trebamo se plaširti robota. Oni su tu da nam pomognu, da rade poslove koji su ljudima neproduktivni, dosadni, ne proizvode sreću. Zašto takve poslove ne bismo mijenjali robotima”, upitala se univerzitetska profesorica na SSST-u Jasminka Hasić Telalović.

“Tržište rada će doživjeti revoluciju. Neki poslovi koji sada postoje više aposlutno neće postojati, ali će se ‘rađati’ novi poslovi. Većina djece koja sada ide u školu radit će poslove koji još uvijek ne postoje. Ti poslovi tek treba da se pojave”, rekla je bosanskohercegovačka naučnica, profesorica i programerka u emisiji Izvan okvira na N1 televiziji.

Ona je rekla da će ljudi nadzirati “vještačku inteligenciju”. Fokus je stavila na obrazovanje mladih u Bosni i Hercegovini.

“Moramo misliti o tome kako da obrazujemo djecu za zanimanja koje još ne postoje. Djeci moramo dati slobodu da razvijaju vještine, trebamo razvijati inovativnost. Rodimo se s inovativnošću i moramo voditi računa da djeca ne izgube inovativnost. Treba da ih podstičemo da to održe”, rekla je.

Profesorica Hasić Telalović završila je primijenjenu matematiku sa kompjuterskim naukama na Univerzitetu New Hampshire u SAD. Njena trenutna istraživanja uključuju bioinfromatiku, vještačku inteligenciju i mašinsko učenje, a istraživala je i kompjturesku grafiku i algoritme. Rezultati ovih istraživanja su autorstvo niza citiranih članaka u visokorangiranim međunarodnim časopisima i zbornicima konferencija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare