BH novinari traže istragu, Sindikat policije osudio “provociranje službenika”

Vijesti 06. mar 202120:54 > 21:10 5 komentara
N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je u Sarajevu privedena nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

U saopćenju za javnost ocjenjuju da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.

“Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki”, navodi Udruženje BH novinari u saopćenju.

Ističu da MUP KS treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali smatraju da je ovakvo postupanje prema njoj demonstracija sile.

“Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci, u trenutku hapšenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar”, dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti i tražit će od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile.

“O ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije”, saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Sindikata policije KS tvrdi da se radilo o provokaciji novinarke

Sindikata policije Kantona Sarajevo oglasio se u subotu “u vezi sa današnjim događajem na području općine Novo Sarajevo”.

“Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na onakav odnos prema policiji, kao što se nema pravo ni policija neprofesionalno odnositi prema bilo kojem građaninu, već ima obavezu postupati i vršiti svoju misiju uz najviši nivo profesionalizma i u skladu sa zakonom i pravilima službe”, poručeno je iz Sindikata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare