Bh. olimpijci: Naši uspjesi su snalaženje, iza konkurenata stoji sistem države

Ostali sportovi 27. jan 202215:33 > 15:35 0 komentara
N1

Olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara, a Bosna i Hercegovina će imati šest predstavnika. Sanja Kusmuk predstavljat će BiH u skijaškom trčanju, Mirza Nikolajev u Sankanju, ali i ski trkač Strahinja Erić branit će boje Bosne i Hercegovine. Svi oni bili su danas gosti N1 televizije u emisiji Novi Dan.

Sva tri takmičara će prvi put predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi, a to je kako kažu velika čast za ove mlade ljude.

“Prvi put smo na Olimpijskim igrama, a ja za sebe mogu reći da još uvijek nisam svjestan da idem. Jutros sam se probudio i rekao sebi “pa čovjeće već sutra ideš u Kinu, moraš se spremati ići na trening, uskoro će ti trka” jednostavno još uvijek nisam svjestan svega, ali radujem se što ću Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ovom velikom takmičenju”, kaže Mirza Nikolajev.

Ski trkačica Sanja Kusmuk osvrnula se na cjelokupne pripreme za Olimpijske igre.

“Same pripreme za Olimpijadu ne traju samo godinu, nego dugi niz godina. Možemo to da uokvirimo u četiri godine. Pripreme smo obavljali u Crnoj Gori u Žabljaku. Za naš sport tamo imamo veoma dobre uslove, a bili smo i na Planici u Sloveniji gdje smo mogli da budemo na snijegu. Da li sam spremna je dobro pitanje. Ovo su moje prve Olimpijske igre i kao što kaže Mirza još uvijek nismo svjesni da idemo ni kada idemo. Jako puno dešavanja je oko nas i još uvijek nismo svjesni šta nas čeka”, kaže Sanja Kusmuk.

Mirza Nikolajev je ove sezone vozio devet trka u Svjetskom kupu, a jednu je nažalost propustio zbog povrede noge.

“Što se tiče noge, skroz je u redu mogu normalno hodati i voziti bez straha za novom povredom. Spreman sam, naravno i uzbuđen. Moram reći da uz to kakva nam je podrška veliki je uspjeh što smo se svi uspjeli kvalifikovati i što ćemo predstavljati Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Nikolajev.

Dosta zahtjevne pripreme za Olimpijadu

Strahinja Erić će nastupati u tri discipline, a osvrnuo se na same pripreme pred veliko takmičenje.

“Ja sam se pripremao sa Sanjom. Mi smo isti tim i idemo zajedno. Kao što je ono rekla ovo je niz od četiri godine i toliko se pripremamo za Olimpijadu. Ovo je san svakog sportiste i pored toga ima mnogo važnih takmičenja, ali svi gledaju na vrh i na Olimpijske igre. U nekom ste bunilu, a dozovete se na treningu da znate šta radite, ovo ostalo je čudno zbog podrške. Previše je od jednom da nas je sve snašlo, ali isplivat ćemo nekako”, rekao je Erić.

Sanja Kusmuk će nastupiti u dvije discpline sprint na 1400 metara i mastart 30 kilometara.

“Ono što mogu reći jeste da su te discipline totalno različite. Sprint od 1400 metara zahtjeva da damo sve od sebe u malom vremenskom periodu, dok mastart zahtjeva od nas da adekvatno rasproedimo snagu i izdržljivost i da postavimo veoma dobro vrijeme”, kaže Sanja Kusmuk.

Sankanje je veoma zahtjevna disciplina

Mirza Nikolajev je pokušao približiti gledaocima N1 šta predstavlja skijanje.

“Prvo moram početi od Olimpijske staze. Na bob stazi postoje tri discipline sankanje, bob i skeleton. Sankanje moj sport imamo jednosjed i dvosjed. Skelet – sportista leži na stomaku glava je ispred, noge iza. Ima samo jednosjed. Bob, zamislite auto, četverosjed, dvosjed i monobob. Za moj sport sankanje, slično kada kažem sankanje na Bjelašnici. Na leđima ste i gledate naprijed, samo je brže i ekstremnije. U mom sportu dosta zavisi od materijala. Moj materijal se ne može mjeriti sa njemačkim, austrijskim, talijanskim, a pogotovo da ne kažem da oni imaju jedan formiran tim. Oni imaju podršku od države i ulaže se u sport. Sreća pa dobijam pažnju od vas od Semira Mustafića i N1. Kod nas je samo kad se uspije dobijete podršku. Ovo mi daje vjetar u leđa, da se izborimo sa nedostacima koje imamo u sportu. Trudim se da što više ljudi upoznam sa ovim sportom i osvjetlam državu i grad. Volio bih da imam zdravu konkurenciju u timu, da se napokon obnovi ta bob staza. Da se formira tim da ne budem ja i ako ja prestanem onda BiH nema ko predstavljati na Olimpijadi i kupovima. Zadnji put je BiH imala predstavnika 1998. sa Ismarom Biogradlićem tako da, volio bih da se malo više ulaže u sportove, da stvorimo zdravu konkurenciju da se možemo druđžiti. Prvi put evo upoznajem i Strahinju i Sanju i to je bit Olimpijade. Da se upoznajedmo, da se družimo. Da razmjenjujemo iskustva. To je bit Olimpijade”, rekao je Nikolajev

I Strahinja Erić se osvrnuo na svoj sport i opremu.

“Kao svaki drugi zimski sport ne može se bez opreme. Ljetni sportovi su lakši, a u zimskim sportovima veliku ulogu igra uloga, a najveći problem je što je skupa. Najlakše je kupiti jedan par skija, pancerica i štapova i idemo na livadu. Međutim to je mnogo, mnogo više. Mnogo više se treba ulagati i sve je došlo do savršenosti. Sada je došlo do sitnih detalja na kojima se sekunde mogu dobiti, a mi smo daleko od toga. Posebno Norveška i Rusija. Norveškoj je ovo nacionalni sport i skoro svaki građanin skija. Oni i njihova reprezentacija broji veliki broj ljudi. Ulažu koliko im treba, nemaju budžet i imate novca koliko vam treba. O čemu pričati sa takvim ljudima. Ne možemo mi njih još gledati. Možemo se boriti, ali naši rezultati su klasično snalaženje”, rekao je Erić.

Sanja Kusmuk se osvrnula i na pomoć države u njenom dejstvovanju.

“Ja moram naglasiti da sam prošle godine imala podršku Ministarstva civilnih poslova BiH. I ovim putem im se zahvaljujem. Konkretno kada pričamo o finansiranju sporta u BiH. Mislim da kod nas to nije dovoljno razvijeno, da mnogo više projkata se treba pokrenuti kako bi bili na noviu sa ostalim državama. Kada je u pitanju pomoć naše opštine, mislim da je korektna. Onoliko koliko mogu izdvojiti je veoma korektno i dovoljno”, rekla je Sanja Kusmuk.

Entuzijazam trenera je veliki vjetar u leđa našim sportistima.

“Nove sanke mi mnogo znače, a još uvijek se navikavam na njih. Veoma sam zahvalan na njima svim ljudima koji su pomogli i omogućili mi to”, rekao je Nikolajev, a potom se osvrnuo i na to šta je dobio sa novim sankama:

“Ove sanke su bolje. Materijal je bolji, fleksibilnije su, nisu da ih moram svako malo reparirati. Potreban je trening, a to malo otežava situaciju jer trener nije sa mnom. I pored toga izborim se sa finansijskim problemima, izganjamo dobre rezultate. Trebat će vremena da donesu rezultat, samo je potrebno da se uvježbam. Rezultat će doći vremenom, četiri godine se trenira, tako da ja rezultat ganjam 2026. i naredne Olimpijade. Ovo je veliki uspjeh s obzirom na čemu smo”, rekao je Nikolajev.

Strahnja Erić se osvrnuo na to kako on se uopšte snalazi i koji su načini finansiranja njegovih nastupa.

“Prvenstveno meni pomaže porodica. Ja vjerujem da je za svakog sportistu porodica najveća podrška i da ona najviše pomaže. I pored toga imao sam stipendiju od Olimpijskog komiteta koja je značila i ona mi je bila jedini izvor prihoda”, zaključio je Erić.

Naši sportisti se suočavaju sa velikim poteškoćama, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati na Olimpijskim igrama koje će se od 4. do 20. februara održati u Pekingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!