Bh. političari podijeljeni oko 1. marta, ali saglasni u jednom: Donijeti zakon!

Vijesti 01. mar 202110:42 0 komentara
N1

Političari u Bosni i Hercegovini već godinama imaju podijeljen stavove u vezi toga koji su državni praznici, a poznato je da se Dan nezavisnosti BiH, kao i Dan državnosti, obilježava u samo jednom bh. entitetu. Ipak, saglasni su u jednom - datume državnih praznika treba urediti zakonom.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na pitanje da li slavi Dan nezavisnosti kazao je kako “to nije jednostavno pitanje”.

“Imamo dugi niz godina problema oko toga što se ne možemo usaglasiti da donesemo zakon o praznicima na nivou BiH i ja ne znam uopšte kako to više ko primjenjuje i na osnovu čega. Ja sam za to da se donese zakon i sve što bude u zakonu, mogu ja njega priznavati ili ne, ali ako ima zakon onda je to zakon. Ja sam za to da se donese zakon i definišu državni praznici kao što se radi svugdje u svijetu”, kazao je Mektić.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović kazao je “kako su to stvari koje se rješavaju zakonima, ali da u entitetu RS ne postoji volja ni među strankama u vlasti ni u opoziciji”.

“Nalazimo se u situaciji da veliki broj stanovnika BiH ne slavi ili ne smatra da je pratnik dan kada je njihova domovina postala nezavisna država, a znate čega je to rezultat. Ovi ljudi se očito ne mogu dogovoriti ni oko prošlosti ni budućnosti, a vidimo i sadašnjosti. Nadam se da će jednog dana 1. mart biti ona vrsta praznika o kojem ćemo misliti kao lijepom danu kada ne idemo na posao već radimo aktivnosti koje su posvećene zemlji”, zaključio je Kojović.

SDP-ov poslanik Saša Magazinović kazao je da je bilo puno pokušaja da se donese zakon o praznicima, ali da su “došli u situaciju da se usaglašava zakon o vjerskim praznicima, a ovaj ostavi po strani”.

“Ako racionalno razmišljate ima razloga da se u BiH slavi 1. mart, a posebno 25. novembar jer ako tvrde, a možemo ih čuti, da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka, onda šta je to nego 25. novembar”, poručio je Magazinović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!