Bh. radioamateri, iako rasuti po cijelom svijetu, “brane” boje BiH

Vijesti 27. jun 202213:27 0 komentara
Asocijacija radioamatera u BiH

U njemačkom gradu FRIEDRICHSHAFEN održan je 45. Internacionalni radioamaterski sajam HAM RADIO, koji je jedan od najvećih svjetskih sajmova ove vrste (pored Hamvention Daytona (USA) i HAM sajma u Tokiju (Japan). Izlagači i posjetitelji u Friedrichshafen dolaze iz više od 50 zemalja svijeta.

HAM RADIO je mjesto gdje se radioamateri upoznaju, razmjenjuju iskustva, dogovaraju se o zajedničkim akcijama, razmjenjuju radio opremu i drugo a posebnost je što u vrijeme održavanja sajma, pored komercijalnih izlagača, egzstira i buvljak radioamaterske opreme sa oko 300 ponuđača iz dvadesetak zemalja.

Asocijacija radioamatera u BiH je uzela aktivno učešće na ovom Sajmu. Uređeni štand ove Asocijacije posjetili su predstavnici mnogih Saveza radioamatera iz evropskih zemalja, kojom prilikom su vođeni ugodni radioamaterski razgovori, koji su u potpunosti prezentirali ljubav radioamatera prema ovom hobiju. Desili su se i radioamaterski susreti onih koji su do sada međusobno kontaktirali samo putem radio stanica, tako da se prijateljstvo putem radio talasa potvrdilo i susretom u živo.

Asocijacija radioamatera u BiH
Asocijacija radioamatera u BiH
Asocijacija radioamatera u BiH
Asocijacija radioamatera u BiH
Asocijacija radioamatera u BiH

“Ovaj sajam je bio i mjesto gdje su došli i bosanskohercegovački radioamateri koji su rasuti po cijelom svijetu. Obično su dirljivi susreti onih koji se nisu vidjeli po nekoliko desetaka godina. Često je sajam i mjesto gdje mnogi BiH radioamateri iz dijaspore, izražavajući ljubav prema svojoj zemlji i svojoj domicilnoj Asocijaciji, doniraju radio klubovima amaterske radio stanice i drugu opremu. Ove godine to je učinio Mehmed Avdibegović, koji živi i radi u Njemačkoj (pozivni znak E77QJ/DJ0QJ). HAM RADIO sajam se obično iskoristi i za državanje radnog sastanka IARU R1 (Međunarodnog udruženje radioamatera), tako da su na njemu bili prisutni i predstavnici Asocijacije. Ovogodišnji Sajam pamtiti će se i po uspjehu našeg radioamatera Pleh Senaida (E73PS), koji je član Radio kluba Goražde (E71EEE). Naime, u okviru sajamskih aktivnosti, njemački Savez radioamatera (DARC) organizovao je takmičenje Foxoring (pronalaženje skrivenih radio stanica), na kome je imenovani, u veoma jakoj konkurenciji, osvojio treće mjesto”, saopćeno je iz Asocijacije radioamatera u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!