“Bh. siromaštvo poprima razmjere ekstremnog, očekuje nas ekonomska pandemija”

Vijesti 22. mar 202114:35 2 komentara
YouTube Screenshoot

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo kritikovali su Vladu FBiH, ali i državni nivo koji je, kako kažu, vrlo malo ili nikako pomogao privredi. Današnje izmjene i dopune Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS su pohvalili, ali i istakli bojazan da će zbog "traljavog prustupa krizi" i realizovanim najavama "da ćemo se ekonomijom baviti nakon pandemije" doći do ekonomske pandemije kojom ćemo se baviti godinama.

Segmedina Srna Bajramović kazala je kako postoji kriza daleko teža od one iz perioda 2008/2009, te da se suočavamo s istim scenarijem pandemije kao i prije godinu dana, samo što je razlika što danas imamo 15.000 radnih mjesta manje, 800 miliona KM manje naplaćenih poreza, pad industrijske proizvodnje, potrošnje, a zalihe su iscrpljene kao i rezerve.

“Živimo svjedočanstvo da nas je izjava s početka pandemije da ćemo se ekonomijom baviti nakon pandemije koštala milijarde eura direktne i indrektne ekonomske štete iz perspektive današnjih brojeva. Jasno je da se u prvi lockdown ušlo potpuno pogrešno bez pripremljenih ikakvih analiza, simulacija i projekcija. Želim naglasiti da podržavam sve mjere pomoći privrede ako iza njih stoji analitika i ekonomika očekivanog obuhvata korisnika i procijenjenih razultata. Bojim se da i dalje država na svim nivoima pokazuje kako nije najbolji gospodar implementacije javnog novca što se pokazalo kroz implementaciju mjera kada je na nivou FBiH od više stotina miliona 20 posto završilo za pomoć privredi. Bojim se da će ostati ekonomska pandemije s kojom ćemo se boriti godinama. Bh. siromaštvo poprima razmjere ekstremnog i radničkog siromaštva koje se ne može preživljavati ni u statusu zaposlenog”, kazala je Srna Bajramović.

Zastupnica Vildana Bešlija kazala je kako se zakasnilo s mjerama još prošle godine kada je na vlasti u KS bila druga većina.

“Prošle godine mjere su treba biti hitne i snažne. Svi znamo da je državni nivo zakazao i da nisu donijeli nijednu mjeru da pomognu privredi u FBiH. Proširivanjem mjera pomoći na više kategorija nećemo dobiti ništa Vlade entiteta su trebale biti spremne i pripremiti svoje budžete, a ne kao prošle godine”, kazala je Bešlija.

Obratila se kolegi Harisu Zahiragiću kazavši da, ukoliko želi djelovati partnerski u korist građana KS, izvrši pritisak na svoje kolege iz stranke da nabave vakcine jer su sve ove mjere koje donose ograničenog karaktera. On joj je replicirao: “Počela je nabavka vakcina, a da je Forto ostao možda bi bio dio te uspješne priče”.

Oglasila je i Bibija Kerla koja je uputila kritiku kolegi Mahiru Deviću što je kritikovao izmjene ovog zakona kazavši kako to nije uredu u trenutku kada traže rješenja za ovu tešku situaciju.

“Rad vlade se zasniva na zakonima koji su rađeni prije da se dopunjavaju, to je cilj i vlade i skupštine i neka mi izvine kolega Dević što su uzeli da ga dopune, a koji je ranija vlada napraivla. Manje je bitno čiji je, bitno je da bude u skaldu s Federalnim zakonima. Puna podrška Vladi na donešenim izmjenama zakona. Nadam se da će Vlada prihvatiti amandmane i pozicije i opozicije. Zamolila bih premijera Foru da ne napušta sastanke koš to je sastanak Vlade FBiH jer to nije privatni sastanak. Nije uredu okretati leđa onima kojima trebamo i onima koji nama trebaju”, kazala je Kerla.

Dević je replicirao kazavši kako “nije problem što je ova Vlada prepisala od prethodne vlade”, već se pita kako istih tih 14 tačaka nije valjalo prošle godine, a danas valjaju.

“Legitimno je da ova Vlada u potpunosti prepiše ono što je prethodna vlada radila”, kazao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare