BHAAAS pozivala na provjeru navoda o lažnim diplomama

Vijesti 16. jul 202114:36 0 komentara
Ilustracija

Upravni odbor Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) pozvao je danas na hitno djelovanje nadležnih bh. institucija na evaluaciji i validaciji svih obrazovnih procesa i diploma.

S obzirom na učestale navode u medijima o mogućim lažnim diplomama iz ove akademije napominju da se profesionalne akreditacije, diplome, titule i certifikati smatraju važećim i validnim samo onda kada ih službeno potvrde nadležne državne institucije zaduženih za vjerodostojnost profesionalnih titula i zvanja.

Podsjećaju da je ovakav proces strogo kontroliran i takav proces prošli su svi njihovi članovi koji su dobili službene akreditacije, zvanja, diplome, certifikate itd., u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i drugdje u svijetu.

“Svjedoci smo da u BiH nedostaje aktivni angažman i komunikacija s javnošću relevantnih i odgovornih institucija, čija je primarna obaveza osigurati integritet obrazovnog procesa. Ovakvom praksom se podriva povjerenje građana BiH u obrazovne institucije”, upozorili su iz BHAAAS u saopćenju.

Ukazali su stoga na neophodnost hitnog djelovanja nadležnih institucija ili formiranje nove institucije čija će osnovna dužnost biti evaluacija i validacija svih obrazovnih procesa i rezultirajućih diploma jer će samo tako BiH postati moderna, ravnopravna država i ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!