BHIKF: “Dokaz da se pripremala dobro neviđena izborna prevara u režiji SDA”

Vijesti 07. okt 202214:58 0 komentara
Fuad Kasumović (FENA/Vehid Begunić)

Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad apsolutni je pobjednik Općih izbora 2022. godine kada je u pitanju Grad Zenica. Potvrđuju to trenutni rezultati dostupni na web stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), a pobjeda će biti uvjerljivija nakon što se konačno završi prebrojavanje glasova na užem gradskom području Zenice, gdje smo prema pouzdanim izvještajima naših posmatrača u izbornoj noći, dominantni u odnosu na SDA, saopšteno je iz inicijaticve

“BHI KF je dan nakon izbora informisala javnost o neregularnostima u izbornom procesu, gdje je posmatrač SDA Mehmed Šačirović – Meša uz pogodovanje članova Gradske izborne komisije Zenica bliskim SDA, direktno uticao na izbor članova biračkih odbora s ciljem izbornih prevara. U najmanju ruku sumnjivi izborni rezultati na više biračkih mjesta, dodatno nas upozoravaju na izborne malverzacije. Ono što nas u Bosanskohercegovačkoj inicijativi Kasumović Fuad najviše zabrinjava jeste proces prebrojavanja glasačkog materijala koji traje nikada duže!” navodi se u saopćenju stranke.

Iz stranke dodaju i da je u izbornom procesu uočeno niz nepravilnosti.

“Očito je kako je i u ovom procesu izvršena zloupotreba Gradske izborne komisije Zenica od strane SDA po čijem su osmiljšenom planu prvo prebrojani glasovi iz ruralnih naselja. Majstori izbornih prevara pokušali su privdnim pozitivnim rezultatima na početku prebrojavanja steći prednost u postizbornom procesu i uvjeriti birače, građane i posebno svoje potencijalne koalicione partnere da je SDA pobjednik izbora i stranka koja će formirati buduću skupštinsku većinu. Na njihovu žalost, a sreću građana koji su najveću podršku dali BHI KF i drugim probosanskim strankama, ovakva podmukla igra, koja je samo nastavak manipulisanja osjećajima građana i varanja prije svega bošnjačkog nacionalnog korpusa, pravovremeno je pročitana i osujećena. I to ne samo od strane BHI KF i drugih političkih subjekata koji se zalažu za fer i korektne izbore, nego i od Centralne izborne komisije BiH koja je danas zadala novi šamar kriminalnoj organizaciji SDA i njenim satelitima.” navodi se u saopćenju BHIKF.

Iz stranke dodaju da se odlukom CiK BiH, “zbog uočenih mnogobrojnih nepravilnosti i gubitka povjerenja od strane birača i većine političkih subjekata, GiK Zenica oduzeta je nadležnost u nastavku prebrojavanja preostalih glasačkih lisova, te su vreće zapečaćene i bit će prevezene u Glavni centar za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.”

“Ovo definitivno smatramo najeklatantinijim dokazom da se u Zenici tokom izbornog procesa odvijala i da se za kraj prebrojavanja glasačkih lističa pripremala dobro osmišljena i u BiH neviđena izborna prevara od strane SDA.” zaključeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!