Biden povlači američke vojnike iz Afganistana 11. septembra

Vijesti 13. apr 202118:36 > 14. apr 2021 11:20 0 komentara
Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Predsjednik Joe Biden odlučio je povući američke trupe iz Afganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina od dana nakon što su napadi Al-Kaide izazvali najduži američki rat, rekli su Reutersu tri izvora upoznata s tom odlukom.

Međutim, povlačenje bi se zasnivalo na određenim garancijama sigurnosti i ljudskih prava, rekli su izvori, govoreći pod uvjetom anonimnosti prije formalne odluke. Izvori nisu pružili dodatne detalje.

Očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin u srijedu u Briselu izvjestiti saveznike u NATO-u. Postoji mogućnost i da Biden objavi svoju odluku lično, rekli su izvori.

Bidenova odluka, ako bude potvrđena, propustit će rok za povlačenje do 1. maja koji je s talibanskim pobunjenicima dogovorila administracija njegovog prethodnika Donalda Trumpa. U izjavi od prošlog mjeseca, talibani su zaprijetili da će nastaviti napade protiv stranih trupa u Afganistanu ako ne ispoštuju rok do 1. maja.

Ali, ipak bi odredio kratkoročni datum povlačenja, što bi potencijalno moglo ublažiti zabrinutost talibana da će Biden odugovlačiti proces.

Rok do 1. maja već se počeo pojavljivati sve rjeđe posljednjih sedmica, s obzirom na nedostatak priprema na terenu kako bi se osiguralo da se to može učiniti na siguran i odgovoran način. Američki zvaničnici također su krivili talibane jer nisu ispunili obveze smanjenja nasilja i nastavak dobrih odnosa s Al-Kaidom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!