Biden: Žestoke sankcije Rusiji

Vijesti 22. feb 202220:37 > 20:45 0 komentara
Screenshot

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti povodom dešavanja u Ukrajini. Govorio o trenutnoj situaciji na terenu kao i o sankcijama koje će SAD uvesti Rusiji zbog priznavanja separatističkih regija kao i najavljenih vojnih akcija.

“Ruski predsjednik sinoć je efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da Putin sprema za argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine”, rekao je Biden.

“Nastavićemo pojačavati sankcije. Na dvije ruske finansijske institucije implementiramo sankcije što znači da smo Vladu spriječili da prima finansije sa zapada.
Od sutra pa nadalje rukovodstvu i familijama nametnućemo sankcije. Sa Njemačkom ćemo sarađivati tako da zbog ruskih aktivnosti Sjeverni tok 2 neće ići dalje.

Ako Rusija razmišlja o svom narednom koraku i mi imamo spremne akcije. Cijena će biti još veća, imamo nove sankcije. Ukoliko Rusija ne povuče trupe iz Bjelorusije.
Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije, ovo su odbranmbene aktivnosti. Nadam se da Rusi neće krenuti u invaziju i na glavni grad Kijev. Ruske snage su i dalje u Bjelorusiji sa namjerom da napadnu, tu su raketni sistemi, sanitetski materijal. Ne trebaju vam zalihe krvi ako ne želite napasti.
Priznanjem dvije pokrajine prekšeno je međunarodno pravo. Niko od nas neće biti prevaren. Ukoliko Rusija krene dalje sa aktivnostima, samo su oni krvi.” kazao je Biden u svom obraćanju.

“Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine”, rekao je Biden. “Što pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava”, kazao je Biden.

Biden je rekao da je autorizirao dodatno slanje američkih vojnika u savezničke zemlje na istoku Europe. Rekao je da će vojnici i oprema koji se već nalaze u Europi biti poslani u baltičke zemlje – Estoniju, Latviju i Litvu.

UŽIVO Ukrajina objavila da je jedan vojnik ubijen, šest ih je ranjeno

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!