BiH domaćin Međunarodnog kupa u podvodnoj fotografiji

Vijesti 10. sep 202219:55 0 komentara
N1

Na jezeru Kopa Šićki Brod kod Tuzle danas prava promocija ljepote voda i podvodnog životinskog i biljnog svijeta u BiH. Održan je Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji, a učestvovali su podvodni fotografi iz naše zemlje i regije.

Edis roni već četiri godine, a za to neophodna posebna oprema.

“Ovo je ronilačka boca, u njoj je kisik koji nam treba kada smo pod vodom da dišemo. Ovvo je prsluk pomoću kojeg nosimo bocu i dodatnu težinu”, kaže Edis Mahmutović iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

“Imamo sloj vode koji prolazi kroz odijelo i taj sloj vode se zagrijava između odijela i tijela. Stvara taj neki zaštitni sloj i ne bude toliko hladno pod vodom”, dodaje Mahmutović.

U BiH ima između 20 i 30 podvodnih fotografa, a među njima i mlađe populacije pa i žena.

“Prvo malo adrenalin, pa malo strah da li ću napraviti dobru fotografiju, ali kasnije sse opustim u vodi. Volim vodu i oduvijek volim plivati i roniti”, kaže Kanita Husović iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

“Jako je teško uhvatiti neku ribu, riba pobjegne. Hoćete neki specifičan ugao, hoćete da zumirate, riba ima svoje ponašanje, prepadne se. Jako je zeznuto i treba dosta prakse za to”, kaže Damir Hanić iz kluba “Sepet” iz Sarajeva.

Osim prakse, treba i posebna oprema koja je skupa i specifična,a koriste se Kompakt i DSLR aparati.

“Ovo sa velikim kućištem su DSLR aparati, profesionalni aparati sa promjenjivim objektivima. Zato je toliko glomazan, samo kućište, a tijelo aparata nije baš toliko. Ovo su Kompakt aparati, kućišta su manja, sama tijela su manja, nema prmijenjivih objektiva. Znači, jedan objektiv i mnogo je lakše upravljati njima nego DSLR”, kaže Jovan Petrovski iz kluba “Roniti se mora” iz Bele Crkve iz Srbije.

I sve ove aparate, ronilačku opremu ali i fotografske vještine, pokazali su članovi iz 12 ronilačkih klubova iz BiH, Srbije i Hrvatske koji su se takmičili u tri kategorije, odnosno, riba, ambijent i makrofotografija.

“Nije jednostavno posebno kada ima više takmičara, zamuti se voda, riba bježi. Potrebne su baš dobre vještine da bi se postigla kvalitetna fotografija”, kaže Semir Solaković iz žirija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!